יום שבת, 25 בינואר 2014

הקציצות הטבעוניות המושלמות! (קציצות ברוטב ללא גלוטן)




קציצות הן לא עסק מורכב, 
אבל ההכנה שלהן מצריכה אמונה.
אמונה שהעיסה הרכה הזאת 
תתגבש ליחידה אחת.
שלא תתפרק בטיגון.
שלא תתפרק ברוטב.

אמונה בעצמך.

לדעת מתי לשחרר.
לא להעמיס יותר מדי פירורי לחם
שהעיסה לא תהיה דחוסה מדי
שלא תהיה יבשה מדי
אבל גם לא רכה מדי
שלא תתפרק לך.




הייתי עושה קציצות מפוארות כשהייתי אוכל בשר.
סליחה על השחצנות, אבל באמת
ואז הפסקתי לאכול בשר
וההוא מהשולחן לידי בעבודה
היה מביא קציצות ברוטב
שוב ושוב 
ושוב
עד שנשברתי
ואמרתי עד כאן
אני אעשה קציצות מפוארות 
בלי בשר


ובדרך כלל בחיים אתה בסדר עם עצמך
לפעמים מאוכזב
לרוב סתם בסדר
ולפעמים
אתה עושה משהו
ואתה כל כך שמח
שאתה אומר לעצמך
אינעל העולם
עשיתי משהו טוב.


את הקציצות עשיתי במקור עם ביצים ופירורי לחם, אבל הצלחתי לטבען אותן בהצלחה, וגם הושמט כל זכר לגלוטן.
בכל מקרה אני אציג את שתי האופציות.

! אזהרת אתגר בסופר:
לטבעונים - זרעי צ'יה וזרעי פשתן (אני קניתי בשוק הכרמל. יש גם בחנויות הטבע).
צ'יה זה מוצר גאוני שמחליף את הביצים במלאכת הקשירה של העיסה. כעקרון משתמשים בכף צ'יה כנגד כל ביצה, אבל אם משתמשים רק בצ'יה התוצאה יוצאת טיפה קפיצית מדי (אף שהיא כיפית בפני עצמה), ולכן אני מעדיף לשחק קצת עם צ'יה ופשתן (שגם קושר) כדי לקבל מרקם טוב יותר. (ובלינק הזה אני מסביר בהרחבה למה זה פתרון מעולה)

לרגישים לגלוטן – קמח חומוס.

רכיבים:
לקציצות:
2 חצילים גדולים 
1 תפוח אדמה גדול
1 קופסת שימורים של גרגירי חומוס – שטופים היטב ומסוננים
בצל אחד גדול
2 כפות זרעי צ'יה
2 כפות זרעי פשתן (ללא טבעונים – ניתן להחליף את הצ'יה והפשתן ב-3 ביצים)
1 כוס עלי כוסברה או פטרוזיליה
1-2 כפות גדושות בהרט (לקובה, לא לקפה! שימו כף אחת ותערבבו. אם הריח לא מורגש דיו, הוסיפו עוד)
חצי כוס קמח חומוס (או פירורי לחם)
מלח ופלפל

לרוטב:
1 בצל גדול
4 עגבניות בשלות
חופן עלי סלרי
2 שיני שום
350 מ"ל מיץ עגבניות (חצי בקבוק)
פפריקה
מלח ופלפל

אופן ההכנה:
1.      מניחים את החצילים בתנור על 250 מעלות טורבו גריל לחצי שעה
2.      מרוקנים את בשר החצילים למעבד מזון, טוחנים לעיסה ומעבירים לקערה
3.      קוצצים בצל במעבד המזון, סוחטים היטב ומעבירים לקערה
4.      טוחנים את גרגירי החומוס והפטרוזיליה/כוסברה במעבד המזון ומעבירים לקערה
5.      מגררים דק את תפוחי האדמה (בחריצים הדקים של הפומפיה או במעבד מזון – המטרה היא ליצור שרוכים דקיקים), סוחטים היטב ומעבירים לקערה
6.      בגרסא הטבעונית:
טוחנים שתי כפות צ'יה, מעבירים לקערית נפרדת, שופכים 8 כפות מים חמים ומערבבים עד שהעיסה נהיית צמיגית, ואז מעבירים אותה לקערה עם יתר הרכיבים.
טוחנים 2 כפות פשתן ושופכים ישירות לקערה של העיסה.
בגרסא הצמחונית:
מוסיפים את הביצים לעיסה
7.      מוסיפים תבלינים וקמח חומוס/פירורי לחם לקערה ומערבבים היטב
8.      ממלאים מחבת בשמן לטיגון חצי עמוק
9.      כשהשמן חם מאד - צרים קציצות ומטגנים

עד כאן הקציצות. עכשיו הרוטב:
1.      בסיר רחב ונמוך (סוטאז') מחממים 2 כפות שמן זית.
2.      קוצצים בצל דק ומטגנים להזהבה
3.      קוצצים חופן עלי סלרי ומטגנים כחצי דקה
4.      קוצצים את העגבניות ומעבירים לסיר יחד עם 2 שיני שום פרוסות. מערבבים היטב, מתבלים במלח פלפל ופפריקה ומכסים את הסיר.
5.      כעבור כמה דקות כשהירקות הפכו לעיסה שופכים מיץ עגבניות וחצי כוס מים רותחים, בודקים תיבול ומתקנים אם נדרש. מביאים לרתיחה.
6.      מסדרים את הקציצות בתוך הרוטב, מכסים, מטלטלי בעדינות את הסיר, כך שהרוטב יכסה את כל הקציצות, מנמיכים את האש ומבשלים כעשרים דקות על אש נמוכה.



*** שתי התמונות האחרונות בפוסט שודרגו בתאריך 31/5/2015 (אפילו שעדיין אני לא לגמרי מרוצה, כי קציצות ברוטב זה לא מאכל פוטוגני...). כאן בקטן השארתי את התמונות המקוריות: