יום שבת, 1 בפברואר 2014

עוגת שוקולד סלק

חלק א', שבו אלכלך על נכס צאן ברזל
מה הקטע עם עוגה כושית?
"ילדים מתים על עוגה כושית".
ובכן, גם אני הייתי ילד,
ותמיד שנאתי עוגה כושית.
לוקחים עוגה, שזה דבר טוב
לוקחים שוקולד, שזה דבר ממש טוב,
וביחד, השלם הוא סתם ספוג יבש ולא טעים.
ואפשר למצוא לזה שם שהוא לא גזעני?

חלק ב', שבו אדבר בשבחי הונאות
אנשים לא חייבים לדעת מה שמים להם באוכל.
כלומר, תשאלו אותם אם הם אלרגים למשהו,
או טבעונים,
או סתם שומרי כשרות,
ואל תגישו להם מנה שתהרוג אותם
או תפגע באמונה שלהם.
אבל זה שאנשים החליטו שהם לא אוהבים סלק.
נו.
קודם שיטעמו.

המתכון הזה נולד כשרציתי להכין עוגת שוקולד עם סלק, והתעקשתי לא לבשל את הסלק לפני האפיה. אבל בכל המתכונים שמצאתי היה סלק מבושל. אז לקחתי את המתכון לעוגת הגזר של לחם ארז (קלאסיקה!), ושיניתי ושיניתי ושיניתי. ואז יצאה העוגה הזו. ואח"כ הפכתי אותה לטבעונית.
היא מאד שוקולדית, ולחה ועסיסית. ואין לה בכלל טעם של סלק.
אלא אם כן תגידו למי שטועם אותה מראש שיש בה סלק, ואז הם יטענו שכן. אבל אין!


! אזהרת אתגר בסופר:
לטבעונים: זרעי צ'יה וזרעי פשתן (אני קניתי בשוק הכרמל. יש גם בחנויות הטבע. ובלינק הזה אני מסביר למה זה פתרון מעולה)

רכיבים:
2 סלקים בינוניים (250 גר') או אחד גדול
1 כוס קמח לבן
חצי שקית אבקת אפיה
חצי כוס סוכר חום
200 גר' שוקולד מריר
חופן חמוציות (לא חובה)
2 כפות זרעי צ'יה
2 כפות זרעי פשתן
שליש כוס שמן קוקוס (כשהוא נוזלי. אם הוא מוצק, אז 3 כפות גדושות)

ללא טבעונים:
3 ביצים (במקום זרעי הצ'יה והפשתן)
100 גר' חמאה (במקום שמן הקוקוס) 
*** שימו לב: השימוש בצ'יה במקום ביצים מחייב הרבה פחות שמן, ולכן בגרסא הלא-טבעונית יש כמות הרבה יותר גדולה של חמאה לעומת שמן הקוקוס בגרסא הטבעונית ***


אופן הכנה בגרסא הטבעונית:
1.  מחממים תנור ל-180 מעלות
2.  ממסים את השוקולד עם שמן קוקוס (על באן מארי או מיקרו או איך שבא לכם)  עד שהתערובת אחידה וחלקה
3.  מוסיפים קמח, סוכר ואבקת אפיה ומערבבים
4.  מגררים את הסלקים (חי, לא מבושל!) - כמה שיותר דק יותר טוב. אני עשיתי במעבד מזון, אבל אפשר גם בחורים הקטנים של הפומפיה
5.  מוסיפים את הסלק והחמוציות לתערובת ומערבבים היטב
6.  טוחנים שתי כפות צ'יה, מעבירים לקערית נפרדת, שופכים 8 כפות מים חמים ומערבבים עד שהעיסה נהיית צמיגית, ואז מעבירים אותה לקערה עם יתר הרכיבים.
7.  טוחנים 2 כפות פשתן, שופכים לקערת העיסה ומערבבים הכל היטב
8.  שופכים לתבנית (אני עשיתי בתבנית עגולה 24 אינץ'. אפשר גם לחלק את התערובת לתבניות מאפינס מסיליקון)
9.  מנמיכים את התנור ל-160 מעלות ואופים 40 דקות.


אופן הכנה בגרסא הלא-טבעונית:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות
2.  ממסים את השוקולד עם חמאה (על באן מארי או מיקרו או איך שבא לכם)  עד שהתערובת אחידה וחלקה
3.  מקציפים 3 ביצים (אין צורך להפריד) עם הסוכר
4.  מערבבים את השוקולד המומס עם הביצים ומקפלים לתערובת אחת
5.  מוסיפים כוס קמח ואבקת אפיה ומערבבים
6.  מגררים את הסלקים (חי, לא מבושל!) - כמה שיותר דק יותר טוב. אני עשיתי במעבד מזון, אבל אפשר גם בחורים הקטנים של הפומפיה
7.  מוסיפים את הסלק והחמוציות לתערובת ומערבבים היטב
8.  שופכים לתבנית (אני עשיתי בתבנית עגולה 24 אינץ'. אפשר גם לחלק את התערובת לתבניות מאפינס מסיליקון)
9.  מנמיכים את התנור ל-160 מעלות ואופים 40 דקות.

35 תגובות:

  1. נראה כל כך טעים ומיוחד! בלוג מצויין ולגמרי נשארתי לעקוב!

    השבמחק
  2. אני חדשה בבלוג, וחייבת לציין שהוא נהדר :)

    הכנתי היום את העוגה - ונתקלתי בבעיה קטנטנה עת ניסיתי לפתוח את הקופסה עם הזרעי צ'יה - מסתבר שהיה שם גידול קטן :( אז במקום טחנתי 3 כפות זרעי פשתן עם 9 כפות מים והוספתי לעיסה - יצא מעולה! לא הנחתי שהשילוב של סלק ושוקולד יעבוד כל כך טוב.
    הולכת להמשיך לנסות בסופ"ש עוד מתוכנים מהבלוג אחרי החוויה החיובית :)

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה כיף לשמוע! לא על טראומת הצ'יה - זה נורא :-(
      תכל'ס גם פשתן לבד קושר יופי, הצ'יה פשוט עושה עבודה חזקה יותר.
      אני ממש סקרן לשמוע מה תנסי מהבלוג ואיך יצא לך :-)
      ותודה!

      מחק
  3. אני אתחיל מזה שאני לא חובבת סלק. בכלל.
    אבל אני כן חובבת ניסויים קולינרים. וברגע שראיתי את המתכון בבלוג ידעתי שאת העוגה הזו אני אנסה יום אחד להכין!
    אז הכנתי אותה הערב ויצא נפלא! היא רכה, נימוחה והטעם שלה מיוחד מאוד..
    כל תהליך ההכנה לווה בהתרגשות התפעמות מהצבע המגניב ומזה שהיא אשכרה עשויה רק ממרכיבים בריאים (עשיתי אותה בגרסא הטבעונית).
    אז תודה! איזה כיף!
    ובלי קשר, הבלוג שלך כייפי ביותר (:

    השבמחק
    תשובות
    1. אופל, מעכת לי הלב במובן הכי חיובי של הביטוי!
      אחת התגובות הכי משמחות שקיבלתי, אם לא ה..
      תודה רבה :-)

      מחק
  4. שלום! המתכון נראה מצויין אבל יש לי שאלה. האם ניתן להחליף את החמאה בשמן רגיל או להשאר עם שמן הקוקוס?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי רחל, להערכתי, זה יעבוד בסדר עם שמן רגיל, אבל לא ניסיתי את זה בעצמי.
      אם את הולכת על זה - אשמח שתחזרי לכאן לדווח :-)
      ותודה!

      מחק
  5. האם הכרחי לטחון את הצ'יה? אין לי מטחנה, גם אין לי כרגע זרעי פשתן בבית. האם יעבוד עם זרעי צ'יה לא טחונים?

    השבמחק
    תשובות
    1. אף פעם לא ניסיתי.. אני יודע שגם בלי לטחון את זרעי הצ'יה, הם הופכים נוזל לצמיגי, אבל לא יודע אם במידה מספקת כמו במצבם הטחון. להערכתי, בעוגה הספציפית הזו זה יכול לעבוד, אך כאמור - לא ניסיתי.
      אם ניסית, אשמח לשמוע איך הלך

      מחק
  6. יצא מעולה! העוגה נטרפה... הוספתי גם ציפוי שוקולד מלמעלה

    השבמחק
  7. מה זאת אומרת לטחון? גם ככה הזרעי צ׳יה שקונים הם גרגרים ממש קטנים...

    השבמחק
  8. עשיתי את הגירסא הטבעונית ויצא משובח. תודה

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה כיף! תודה שחזרת לעדכן, אסף 😊

      מחק
  9. שאלה: האם מכתש ועלי מספיקים לטחינת הצ׳יה?
    ועוד שאלה: יש לי פשתן שהוא כבר טחון, כמה כפות פשתן טחון זה 2 כפות פשתן לא טחון?
    ואם אני רוצה ללכת רק על פשתן, כמה לשים? תודה!

    אני בונה על להכין את העוגה בצאת החג היא נראית נהדר :)

    השבמחק
    תשובות
    1. אפשר לכתוש במכתש ועלי, רק שים לב שזה צריך להיות ממש אבקה.
      פשתן טחון מראש זה אחלה. ואפשר גם לעשות רק איתו. אני הייתי שם 2 כפות פשתן טחון מעורבבות במים ושתיים ישירות לעיסה.
      אשמח לשמוע איך יצא :-)

      מחק
  10. תודה על המתכון. אבל למה קמח לבן ועוד יותר למה קמח עם גלוטן. יש איזו אופציה שנבדקה בגרסה משודרגת? ועוד קירצוץ. כפי הנראה העוגות שהאכילו אותך בילדותך היו לא מוצלחות.כי השמצת את עוגות השוקולד המטריפות .

    השבמחק
    תשובות
    1. מנסיוני, המתכון עובד מעולה גם עם קמח כוסמין מלא. לא ניסיתי קמחים אחרים

      מחק
  11. צריך גם את הצ'ה וגם את הפשתן או שאפשר להסתפק רק בצ'ה ?

    השבמחק
    תשובות
    1. צ'יה לבד אפשרי. לטעמי, הפשתן מאזן את המרקם המעט קפיצי של הצ'יה, אבל זה לא קריטי

      מחק
  12. המתכון יהיה בסדר גם עם קמח מלא או כוסמין ?

    השבמחק
    תשובות
    1. אני אופה לרוב הכל עם קמח כוסמין מלא, וזה מעולה.
      קמח חיטה מלא הוא כבד יותר, ועדיף לעשות אותו חצי חצי עם קמח לבן

      מחק
  13. מרגישה שמעלה את המתכון מן האוב ומקווה שעדיין פעיל כאן :)
    יש לי סלקים מבושלים - זה ביג נו נו להשתמש בהם או שאפשר?
    אני פשוט חייבת להכין את העוגה הזו!!
    תודה

    השבמחק
    תשובות
    1. פעיל לנצח 😊 נראה לי שיעבוד עם מבושל, אבל עדיף טרי

      מחק
  14. יש מצב שאתה מייצר לנו איזה עוגת טורט תפוזים קלאסית ו או עוגת דבש שיהיו טעימות וטבעוניות גם יחד?...

    השבמחק
  15. למה להרוס עוגה בריאה עם קמח לבן????האם אפשר במקום קורנפלואור או קמח אורז קמח שקדים או קמח כוסמין????

    השבמחק
    תשובות
    1. אין בעיה להחליף בכמות שווה של קמח כוסמין מלא

      מחק
  16. הי,
    העוגה יצאה רכה וטעימה ביותר, בהחלט תכנס למחברת המתכונים שלי.
    רק שאלה קטנה, הסלק אמור להיות מורגש בעוגה? כי אצלי בעוגה יצא מורגש. אולי אם אטחן במקום לגרד הוא יהיה פחות דומיננטי?

    השבמחק
    תשובות
    1. היי מור, שמח מאד לשמוע שאהבת! הלגבי השאלה שלך - את מתכוונת שהיה מורגש בטעם או במרקם? בטעם הוא לא אמור להיות מורגש בגלל. בין אם גירדת בפומפיה או במעבד מזון - חשוב לשים לב שאת מגרדת באופציה הדקה ייותר, ולא העבה. לא הייתי ממליץ לטחון אותו כי זה ישבור את הטקטסורה של העוגה, שבנויה על ה"שלד" של הסלק המגורר

      מחק
  17. הטעם של הסלק יצא מאוד מורגש. כנראה שהשתמשתי ביותר מדי סלק...

    השבמחק
  18. אפשר להשתמש בעוד זרעי צ'יה במקום פשתן?

    השבמחק