יום שלישי, 28 באוקטובר 2014

מרק עדשים פרסי


אני מאד אוהב לבשל,
ומאד אוהב את המשפחה שלי,
אבל לבשל למשפחה שלי...
איך נאמר?
מאד-אוהב טיפה-פחות.

בזמן שהחברים
תמיד יהיו אסירי תודה
על שהאוכל שלך מציל אותם
מלנגב משהו מקופסא במקרר,
לאחים שלך
יש דרישות.

- "מה שמת בזה?"
- "אבל אני לא אוהב פירות באוכל"
- "אל תגיד ששוב שמת ירקות בעוגה"
- "אולי הפעם תכין משהו שגם הילדים יאכלו?"

אולי.

אבל הדבר הנורא מכל 
הוא שהררי הדרישות שלהם 
גורמים לי להבין 
ולהזדהות עם 
אבא שלי.
להלן – 
מלך התחמונים.

כנגד שישה ילדים שונים,
כלומר
שש הפרעות אכילה שונות,
היתה נדרשת יצירתיות.
כלומר תחמונים.
ואין דבר שאבא שלי אוהב יותר בעולם
מאשר להערים על ילדיו.
אין.

וכך,
פירה שכיכב במערכה הראשונה
יחזור כפשטידה בסוף המחזה.
שאריות של עוף 
שנשכחו במקרר,
יעשו קאמבק 
כתבשיל אורז חגיגי.
וישנה כמובן האופציה של מרק.
תמיד תחשדו במרק.


מנגד,
ככל שהאב מרבה בתחבולות
הילדים נעשים יותר חשדנים,
ולנוכח כל מנה חדשה
הם ירימו גבה
וירחרחו בתהייה.

ולפעמים,
ממש לעתים אחדות,
כדאי להקשיב לאותם ילדים סופר-חשדנים.

כמו באותה פעם
שבה אבי ניסה
להגיש לצעיר שבילדיו
שניצל בגוון לבן כסיד,
ואז רטן וזעף 
ורגז וקצף,
כשזה סירב בכל תוקף
לתת אפילו ביס.

כי לו היה מקשיב אבי
לאותו בן זקונים שובב
(כן, זה אני!)
בטנו לא היתה מתייסרת במיחושים
במשך שלושה ימים קשים
שבמהלכם
הבין בדיעבד
שהוא טיגן את השניצל
במסיר שומנים.


פייר, המרקים של אבא שלי היו ערמומיים, אבל גם מאד טעימים. ומרק הדגל שלו, שתמיד יוכן עם הגשם הראשון, הוא מרק עדשים בתיבול פרסי קלאסי, שכולל לימון פרסי מיובש ומלא עשב.
זו הגרסה שלי למרק שלו. היא מאד חמצמצה וכוללת שני סוגי עדשים – הירוקות שמהוות את הבסיס העיקרי למרק (ונקראות לפעמים עדשים חומות. מצ"ב תמונה להמחשה), והכתומות שמתמוססות בבישול, ונותנות למרק את המרקם הסמיך שלו.

! אזהרת אתגר בסופר: לימון פרסי מיובש אינו נמצא בסופרמרקטים, אבל מככב בחנויות התבלינים בכל השווקים, ולגמרי כדאי ללכת לשוק הקרוב כדי לרכוש אותו. הוא נותן את הטעם המיוחד של המרק – ולא, זה לא אותו דבר כמו לימון רגיל. חוץ מזה, הוא גם עולה מעט, וגם יכול לשמש אתכם בכל מרק, תבשיל ואפילו קציצות (למשל קציצות הקישואים שלי).

רכיבים (לסיר של 4-5 ליטר):
2 כוסות עדשים ירוקות/חומות
1 כוס עדשים כתומות
8 גבעולי סלרי (כולל עלים)
1 צרור פטרוזיליה בינוני
1 בצל גדול
2 לימון פרסי שחור
כמון
כורכום
מלח ופלפל
להגשה: פלחי לימון טרי

אופן ההכנה:
1.   קוצצים את הבצל בסיר ומטגנים להשחמה
2.   קוצצים את הסלרי והפטרוזיליה ומוסיפים לסיר. מטגנים כשתי דקות.
3.   דופקים את הלימון הפרסי עם פטיש-שניצלים / כוס בירה / פחית שימורים, כדי שיהיה כמה שיותר מפורר. מוסיפים לסיר ומערבבים עד שהניחוח שלו עולה.
4.   מוסיפים את העדשים, התבלינים ו-3 ליטר מים רותחים
5.   מביאים לרתיחה, מנמיכים, מכסים ומבשלים כשעה.
6.   מפעם לפעם מערבבים ומקפים את הקצף (כלומר מסירים את הקצף שנוצר על המים).
7.   מגישים עם פלח לימון, וסוחטים אותו לצלחת המרק לפני האכילה.

23 תגובות:

  1. אומג כל כך הולכת להכין את זה. בא לי בול.

    השבמחק
  2. מסיר שומנים. זה עוד לא קרה לי.
    (מישהו אמר מלח לימון בעוגת שוקולד?)

    השבמחק
    תשובות
    1. עוגת שוקולד לימון נשמעת להיט!

      מחק
  3. זה באמת קרה, עם המסיר שומנים?
    אל אלוהים.

    השבמחק
    תשובות
    1. אמת ויציב. אבל אני לא זוכר איך קראו לסוג הספציפי, כי כבר לא מוכרים אותו.
      לאבא שלי יש קיבת ברזל (חמסה!) :-)

      מחק
  4. נשמע מ ע ו ל ה!
    איפה שחיפשתי מצאתי רק לימון פפרסי לבן (??). יש הבדל בטעם?
    כמה בערך כמון/כורכום?
    תודה מראש!!

    השבמחק
    תשובות
    1. אני מודה שמעולם לא ניסיתי את הלבן, אבל מחיפוש שעשיתי בגוגל עולה שהטעם שלו עדין יותר.
      בד"כ מוכרים את הלבן והשחור זה לצד זה. אולי תשאלי את המוכר/ת בחנות אם יש אפשרות להביא שחורים?
      לגבי כמון/כורכום - זה עניין של העדפה. אני שם משהו כמו כף גדושה מכל אחד לסיר של 5 ליטר.

      מחק
    2. אני אלך לחנויות אחרות. בטוח אמצא. הכי הרבה אכין עם הלבן.
      לא מחכה שיזמינו. מכינה בסופ"ש..

      הרבה תודה על התגובה המהירה!!!
      אתר נהדר יש לך!

      מחק
    3. תודה רבה :-)
      ואני אשמח ממש לשמוע אם מצאת בסוף לימונים שחורים וגם איך יצא המרק!
      (אגב - אם את גרה באיזור ת"א - יש בשוק לוינסקי ובשוק הכרמל בוודאות)
      בהצלחה!

      מחק
    4. לפני המחמאות, קודם כל על אתגר הלימונים הפרסיים. מצאתי את זה בחנות התבלינים השכונתית כמובן. היה טיפשי להיכנס לחנות גדולה ופלצנית בשביל זה.
      על הדרך, גם המוכרת נתנה לי טיפ למתחילים בלימונים פרסיים לשטוף את הלימונים קודם הטחינה ולפרק אותם מהגרעינים.. לא יודעת אם זו היתה כוונת המשורר, אבל זה מה שעשיתי.. כך שלמעשה טחנתי רק את הקליפה. הטעם לא היה מספיק דומיננטי בשבילי למרות ששמתי יותר מהיחס במתכון, אז שמתי גם שניים מחוררים לאקסטרא טעם, שיתבשלו עם המרק.
      ולתוצאה.. המרק הזה כוכב!!!!! המשפחה שלי התעלפה עליו. 15 איש, וכל מי שטעם כולל אחיינים זאטוטים אהבו מאוד מאוד מאוד.
      מזל שהכפלתי כמויות, כי נשאר טיפה לבדוק אם הטעם שלו משתבח למחרת היום :)
      אני כבר מחכה להזדמנות הבאה להכין אותו.
      מרק אליפות והתאהבתי בלימון הפרסי. פשוט נתן ארומה מעולה. פעם הבאה אני שמה יותר.
      המון המון תודה על הטיפים בטיבול ובכלל..

      מחק
    5. נירית!!
      התגובה שלך עשתה לי את השבת! אני מאד מאד שמח שהכל הצליח בסוף, ושכולם אהבו ושחזרת לספר על זה :-)
      תודה רבה רבה!

      מחק
  5. צריך להשרות את העדשים לפני?

    השבמחק
  6. נראה מעולה !!! האם פרורי הלימון פרסי לא נשארים קשים במרק? ואחכ מבאסים את מי שנתקל בהם בכף שלו? (זה קורה אצלנו אם לא הוצאתי את תרמיל ההל למשל בבישולים שונים)

    השבמחק
    תשובות
    1. הלימון הפרסי מתרכך בבישול ונהיה לעיס לגמרי, כך שממש לא צריכה להיות בעיה. אשמח לשמוע איך יצא ☺

      מחק
  7. לימון שחור-?יש כזו"חיה" בקריות(בצפון)??

    השבמחק
    תשובות
    1. בטוח. חפש/י בחנויות תבלינים בשוק הקרוב

      מחק
  8. נראה טעים מאוד לפי המרכיבים. אפרת לטחון את המרק לאחר הבישול?

    השבמחק
  9. שלום! כמה כמון וכורכום לשים?

    תודה :)

    השבמחק