יום רביעי, 12 בנובמבר 2014

בטטלוני: קנלוני מזויף מבטטה במילוי שעועית


כשאתה פוצח בקשר רומנטי
עם אהבת חייך,
ראשך סחרחר במשך תקופה ארוכה.
ורק אחרי כמה שנים
אתה פתאום מגלה ש
הוא לא אוהב ממולאים.

רגע, רגע..
מה?

ה ו א  ל א   א ו ה ב   מ מ ו ל א י ם.

היהלום שבכתר המאכלים,
זה שאתה מוכן להכין
רק שלוש פעמים בשנה,
כי זו חתיכת השקעה
שרק חג יצדיק.
(ולא,
אני לא ממלא פלפלים.
אל תצחיקו אותי)

הוא לא מבין את ההגיון בממולאים.
"זו סתם טרחה".

אבל לא אתה זה שטורח!

והוא גם ממש מתרגז
שאין חלבונים
ברוב הממולאים.
רק פחמימות על פחמימות.

אבל פחמימות זה טעים!

ורגע, רגע.
סליחה,
אני רוצה להעמיד דברים על דיוקם.
את הממולאים של שמעיה
מדרום תל אביב -
אותם הוא דווקא אוהב.

תודה רבה באמת.
גם דוקר אותי בלב,
וגם מפזר על זה מלח.
גס!

אז נכון,
אם להיות הוגן
גם אני החבאתי סוד
הרה גורל ונוראי

אין דבר שאורי רוצה בעולם
יותר מאשר 
חתלתולי חמדמודי.
אולם אני
מוכה אלרגיות,
מתעטש וחושש
וחושש ומתעטש.
ונמנע.

אבל רגע, רגע..
בעצם לא הסתרתי שום דבר.
את זה הוא ידע עליי
עוד מההתחלה!
ובואו לא נסטה
מהדבר החשוב באמת.
הוא לא אוהב ממולאים!!



אז בראש השנה
הצבתי לעצמי מטרה:
אני אעשה לו
כאלה ממולאים טעימים
עם חלבון,
מלא חלבון,
שלא תהיה לו ברירה
אלא לאהוב את זה ממש.

ונכון,
אפשר גם להיות
אדם בוגר
לעזוב את אהובי בשקט
ופשוט לשחרר.

אבל לפעמים
משתלם להתעקש
(מי אמר אובססיבי?!),
כי הבעת הפנים
שהיתה לאורי,
אחרי שהוא טעם
את הביס הראשון,
היתה חד משמעית.

ה צ ל ח ת י !

ואת תרועות הנצחון שלי
יכלו לשמוע
ממושב הודיה
(זה ליד אשקלון)
ועד המסעדה
של אדון שמעיה
בדרום תל אביב.
החצוף!


טוב, אז הממולאים המדוברים היו בצל ממולא בחומוס ומלא דברים טובים של אורלי פלאי ברונשטיין וניר דודק, והם כה מעולים, שהם נתנו לי השראה למלא עוד דברים בקטניות.
את הרעיון לגלגל בטטה גיליתי במקרה. אכלתי במסעדה "פסטה" רחבה, שהיתה בעצם גילופים של בטטה, ורציתי לשחזר את זה בבית, אבל עם רוטב סויה. אז גילפתי בטטה, ושמתי אותה ברוטב הסויה בזמן שאני מגלף גם קישואים, כדי שהיא לא תשחיר, וכשסיימתי, הופתעתי לגלות שהבטטה הפכה לגמישה ממש. מכאן הדרך להפוך אותה לממולאים/מגולגלים היתה קצרה. ולשם שינוי אלו ממולאים שממש-ממש קל להכין.

אבל

! אזהרת אתגר ציוד: אף שהמתכון הזה ממש-ממש קל להכנה, יש בו אתגר משמעותי, והוא שאתם חייבים מעבד מזון עם פתח אקסטרה לארג' או מנדולינה עבורו – אחרת לא ייצאו לכם פרוסות רחבות מספיק לגלגול (סכין יניב לכם פרוסות עבות מדי לגלגול, וקולפן יניב לכם פרוסות צרות מדי למטרה).
אבל אם אין לכם ציוד הולם – אפשר למלא מלא ירקות אחרים, כמו בצל או עלי מנגולד (ראו גיוון בסוף המתכון).
*** עדכון: נעמה ו' עדכנה בפייסבוק שבהעדר הציוד המתאים, היא פשוט פרסה את הבטטה בסכין, וסידרה את המרכיבים כלזניה במקום קנלוני. (תודה על העדכון, נעמה!)


רכיבים (כ-20 יח'):

לבטטה:
1 בטטה אחת עבה וקצרה (בניגוד לצרה ומוארכת)
⅓ כוס רוטב סויה
2 כפות סילאן / דבש
2 שיני שום

למלית:
1 כוס שעועית אדומה מבושלת (הכי פשוט: לקנות שעועית קפואה בשקית ולהפשיר)
חצי צרור כוסברה (כוס וחצי בערך של עלים וגבעולים דחוסים)
גינג'ר טרי (חתיכה בגודל של 2 ס"מ בערך)
פלפל חריף ירוק (חתיכה בגודל של 2 ס"מ בערך - משתנה בהתאם לחריפות שלו)
מיץ מחצי לימון
מלח

אופן ההכנה:
1.   מקלפים את הבטטה, ופורסים אותה דק באחת משתי הדרכים הבאות:
א.  מעבד מזון עם פתח XL: שמים להב פריסה במעבד המזון, מניחים את הבטטה לרוחב (כלומר כשהיא שוכבת והשפיצים שלה לצדדים, ולא פונים למעלה/למטה) ופורסים. אם הבטטה לא נכנסת בפתח, מקצצים את השפיצים שלה עד שהיא כן נכנסת.
ב.  מנדולינה: פשוט פורסים
2.   מכינים מרינדה בקערה: מערבבים את הסויה, הדבש ושיני השום הכתושות.
3.   מניחים את פרוסות הבטטה במרינדה, מערבבים היטב היטב היטב, כך שכל הפרוסות יהיו מכוסות במרינדה משני צדיהן. משאירים לעשר דקות לפחות. בתום ההשריה הפרוסות צריכות להיות גמישות לגמרי.
4.   מכינים את המלית: מניחים את רכיבי המלית במעבד מזון עם להב קיצוץ, וקוצצים דק.
5.   מחממים תנור ל-200 מעלות.
6.   על משטח מניחים פרוסת בטטה. בקצה אחד מסדרים שורה מהמלית, ומגלגלים. מניחים בתבנית אפייה כשהפתח כלפי מטה.
7.   לאחר שמילאתם את התבנית, מכניסים אותה לתנור ואופים 20-30 דקות. אני מרחתי קצת שמן מעל בעזרת כפות הידיים – אבל זה לא הכרחי.
הממולאים נשמרים היטב במקרר מכוסה, אבל המלית עלולה טיפה להתייבש. מציע לסחוט קצת לימון מעל, אם לא מגישים מיד.

חלופות לבטטה:
א.   בצל: מקלפים את הקליפה החיצונית, חורצים חתך עד לאמצע שלו, מניחים בסיר עם מים רותחים ומבשלים כחצי שעה, מצננים, ואז מפרידים שכבה ומגלגלים בה את המלית. כשכל הבצלים מולאו, מורחים עליהם שמן זית ואופים ל-30-40 דקות.

ב.  עלי מנגולד: ממלאים סיר במים רותחים, חולטים את העלים למשך 5 שניות, ומוציאים אותם. מצננים ומגלגלים בהם את המלית. אופים כ-20 דקות. סוחטים לימון מעל הממולאים לפני ההגשה.

8 תגובות:

  1. נראה מדהים מאוד! שאלה - השעועית הקפואה היא ככה כמו שהיא? לא מבושלת ולא כלום?

    השבמחק
    תשובות
    1. אתה צודק - זה לא ברור במתכון, ואני אתקן אותו עכשיו.
      התכוונתי לשעועית אדומה מבושלת. אני השתמשתי בשעועית קפואה משקית, שהיא שעועית שמבושלת מראש ונמכרת קפואה.
      תודה!

      מחק
  2. שאלה ? איך אתה מכסה את כל החתיכות של הבטטה עםעם רק 1/3 כוס סויה?
    והאם זה שאתה משרה אותו בתוך הסויה לא גורם לו להיות מלוח מידי ?

    השבמחק
  3. הסויה מרככת את הבטטה מהר, כך שהכמות מספיקה בקלות לפרוסות מבטטה אחת.
    לגבי המליחות, לטעמי זה מאזן את המתיקות של הבטטה ולא מלוח מדי

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה אני אנסה להכין ויחזיר לך תשובה איך היה תודה רבה על הכל :)

      מחק
  4. התגובה הוסרה על ידי המשתמש שכתב אותה.

    השבמחק
  5. אף שהמתכון נראה מהמם בדיוק כפי שהוא, הרי שגם שלום בית הוא עניין חשוב, והבת-זוג לא בעניין של שעועית אדומה. ניתן להערכתך להחליף בשעועית שחורה?

    השבמחק
    תשובות
    1. ודאי שאפשר! שלום בית חשוב יותר מהצבע של השעועית, וזה יהיה טעים מאד גם עם כל שעועית שהיא (חוץ מירוקה, שזה משהו אחר לגמרי)

      מחק