יום שישי, 12 באוגוסט 2016

מנגולד ממולא ברוטב לימוני


אוגוסט חמוד, אוגוסט יקר,
שמח שבאת! תסתלק עד מחר?
באמת מרגש להיתקל שוב בתיקנים,
ואין כמו הלחות והתלות במזגנים!

ואם לא די בניחוחות של זיעה ויתושים,
הרי שהשנה הזדמן לי גם קאמבק לא מרשים,
באיחור אופנתי של כמחצית העשור,
אני שב לאוניברסיטה, את הבסטה לסגור.

מבחן מסכם לסיום תואר שני,
שמרחתי ומשכתי עוד מימי הכיבוש הכנעני.
אז בזמן שכולם עסוקים בלנפוש,
אני לוקח חופש כדי לשבת ולחרוש.

אז תדעו שיש משהו גרוע ממזג האוויר!
ביבליוגרפיה מלאה במאמרים להכביר!
לבהות שעות ארוכות במילים ארוכות באנגלית,
ספון מול המחשב, מוחי יבש כערגלית.

וכמיטב בני דורי, ילידי שנות השמונים,
גמני סובל מהפרעת פייסבוק וסרטונים.
אינני מסוגל לקרוא יותר מחצי עמוד,
בלי לבדוק אם מישהו פרסם איזה וידאו חמוד.

ואם אין וידאו, ודאי יש איזה פוסט חשוב,
ואם לא התרפרש הפיד, אז אלך לקצוץ כרוב,
ואם הכרוב כבר רקוב, זה נושא ממש כאוב,
ארוץ להציק לאורי, שירגיש שהוא אהוב.

יו, תראו מה השעה! כבר נהיה מאוחר,
למדתי מספיק, אמשיך כבר מחר,
בכל זאת חייבים קצת להקפיד על מנוחה,
ויש כביסה וגם כלים, ומי יכין הארוחה?

ובל נשכח שיש גם בלוג שלא טופל,
לבשל ולצלם ולהשליך - כי זה כשל,
שוב לבשל ולתקן ולצלם בלי לכלוכים,
ולכתוב משעשע - שלא יגידו "שוב בוכים?!".

טוב, אם כבר סטינו לנושאים אחרים
(דיברנו על אוגוסט ומבחנים, אתם זוכרים?),
אני חייב להעלות כאן סוגיה כאובה
שקשורה לכל החארטה של "אוכל עושים באהבה".

מה עושים אם באהבה הכנו מנה,
טעימה, מיוחדת ואפילו מזינה,
כזאת ששווה פוסט בבלוג עם הפניה מפוארת,
אבל בכל זווית צילום היא פשוט מכוערת?

ובפרט כשאין זמן לצילום אמנותי,
כי המצאתי דדליין מחייב, שמעניין רק אותי.
והוא הפך יותר לחוץ כי הנסיון הראשון הסתיים במפח,
עם רוטב שעף לכל עבר ומיקסר בפח.

ואף שבנסיון השני הכל תקתק כשורה
מרחתי את הזמן וסיימתי בשעה מאוחרה
(מאוחרה זו מילה תקינה, אתם מוזמנים לבדוק,
וגם אם היא משונה, לא חייבים ישר לצעוק!)

בחזרה לבישולים, והשמש ששקעה -
בלי אור טבעי, כל צילום נראה זוועה,
אבל בכל זאת אצלם, כי מה יש להפסיד?
התשובה: תמונות גרועות בגוון ירוק מחריד.

רואים גלגול לאורך העלה, אבל עדיף לגלגל לרוחבו!

אבל האורחים כבר כאן, ולכבודם הבישולים,
לא פוטוגנים, אבל טעימים-טילים,
הצלחה נרשמה! נטרפו כל המנות!
ולשעות הבוקר נותרו רק שתי חתיכות קטנות.

כעת אנסה לצלם תחת קרני שמש רכות
שתי חתיכות מדובללות ששחו ברוטב ארוכות,
מאיימות להתפרק ויפות כסמרטוטים,
אז מנסים ומנסים, נכשלים ומחליטים..

אין מנוס - הפעם ניאלץ לחרוג,
עם התמונה השקרית ביותר בתולדות הבלוג,
נמהר ונחלוט עלי מנגולד חדשים,
ונמלא במה שיש במקרר - נבטוטים יבשים!

נגלגל חיש מהר שני עלים מעוכים,
ונתעלם מהעובדה שהם נראים כמו צמד.. אהממ… אהמ... פרחחים!
את הרוטב נמזוג לכוסית של קפה
ונתפלל שזה ייצא אמין ויפה.

ולטובת האמינות והקהל המתוסכל
שעלול לבשל ולצפות למראה המשוכלל,
נשים בסוף הפוסט כבונוס לקוראים -
תמונה אמיתית של אותם הממולאים.

ועכשיו תסלחו לי, אך חסל חרוזים,
חם לי ואוגוסט, ומשהו משהו תפוזים,
נגמר לי כבר היום, ולא למדתי מספיק,
ויש לי מבחן על.. היי מישהו פירסם סרטון מצחיק!

התמונה השקרית ביותר בתולדות הבלוג (אבל היא דומה מאד לממולאים האמיתיים טרום בישולם!)


ובכן כן. פרסמתי את התמונה השקרית בתולדות הבלוג, אבל היא די דומה לממולאים לפני שהטבענו אותם ברוטב, כך שזה לא באמת שקר כזה גדול. והאמינו לי שהמטרה מקדשת את האמצעים, כי אלו ממולאים ממש טעימים. ולסקרנים - התמונה האותנטית שלהם ממש בתחתית הפוסט.
המתכון הוא פרשנות טבעונית שלי למתכון בשרי של איתמר דוידוב, שפורסם לפני שנים רבות במגזין "על השולחן". המלית דומה לזו של הקובה הטבעוני שלי (ובכל זאת שונה), אבל השוס כאן הוא הרוטב הממש מעולה שלו – אז אל תוותרו עליו.

כמה דגשים לחוששים ממלאכת הממולאים:

1.      רגע לפני שעוזבים את הדוכן בשוק/בחנות: אנא רכשו שתי חבילות של מנגולד. מבחינת הכמות, אחת מספיקה בהחלט, אבל תמיד חצי מהעלים נמעכו ונשברו, ואי אפשר לעשות איתם ממולאים. זה לא יקר (5 שקלים בשוק ובסופרמרקט שפקדתי לצרור נדיב) – וביתרה תוכלו לעשות פשטידה קלה או בורקס משובח. למשל.

2.      רגע לפני שמתחילים בבישולים: עלי מנגולד הם עלים מאד סלחניים למילוי. האם אמנם עלולים להיתלש יחסית בקלות (יחסית!) – אבל יתרונם הוא גם חסרונם! יש חור? אפשר להניח עליו חתיכה ספייר שתלשתם מעלה אחר, ובבישול זה יידבק לעצמו. וגם אף אחד לא ימות מחורים קטנים - המלית לא תדלוף. הכל יהיה בסדר.

3.      רגע לפני שמגלגלים את העלים: אפשר לגלגל את העלים לאורך, כפי שרואים בתמונה למעלה - אבל גיליתי שדווקא יותר נוח לגלגל לרוחב (כשהעורק המרכזי של העלה הוא לרוחב, ולא לאורכו של מסלול הגלגול). במקרה של עלים ענקיים אפשר אפילו לחצות אותם, ולהכין שתי יחידות ממולאות. שיטת הגלגול: מכינים ביד חתיכת מלית בצורה של קבב, ומניחים אותו לרוחב, קרוב לקצה אחד של העלה, כך שיישארו שוליים של כסנטימטר מהעלה מימין, משמאל ומאחוריו. עוטפים את המלית בשולי העלה מימין ומשמאל, ואז מכסים אותם בסנטימטר שהותרנו מאחור, ומגלגלים קדימה (אפשר גם להיעזר בתמונות שצילמתי לעלי הגפן שמילאתי פעם או בסרטון לעלי הגפן שעשיתי לאחרונה).


רכיבים (15-20 יחידות):
1 חבילת מנגולד (כ-15 עלים שלמים ויפים)
2 חבילות פטריות חורש (בייבי פורטובלו, שנראות כמו שמפיניון חומות)
1 קופסא שימורי חומוס (בערך כוס וחצי של חומוס מבושל - לנמנעים משימורים)
10 יח' עגבניות מיובשות
2 לימונים
1 בצל בינוני
שמן זית
1 כף גדושה קמח (או קורנפלור - לנמנעים מגלוטן)
מלח ופלפל

אופן ההכנה:
הכנת הממולאים:
  1. ממלאים סיר במים רותחים, וחולטים את עלי המנגולד לכמה שניות בלבד, עד שהם משנים צבעם לירוק כהה. מניחים בצד שיצטננו
  2. קוצצים את הפטריות לחתיכות קטנות, ומטגנים במחבת עם 1-2 כפות שמן עד שהנוזלים שלהן מתייבשים. מעבירים לקערה
  3. טוחנים את גרגירי החומוס (או מועכים נמרצות במזלג), למרקם של ממרח גס. מוסיפים לקערה
  4. קוצצים דק את העגניות המיובשות, ומוספים לקערה
  5. מתבלים במלח ופלפל, ולשים את הכל בידיים ליצירת עיסה מגובשת
  6. פורשים עלה על משטח כשהנימים הבולטים שלו כלפי מעלה. קוטמים את הגבעול באיזור שבו הוא כבר לא רחב מדי. אם הנימים שלו באיזור הקרוב לבסיס עבים מדי, אפשר לגלף פרוסה מהעובי שלהם (כלומר מהלמעלה), כדי שיהיה יותר נוח לגלגל – שומרים את שאריות הגבעולים בצד!
  7. מגלגלים את העלים (ראו הרחבה בסעיף ג' לפני המתכון), מניחים בסיר בצפיפות ככל הניתן, כשסוף הגלגול כלפי מטה, ועוברים להכין את הרוטב

הכנת הרוטב:
  1. קוצצים בצל גס ומטגנים בשמן זית עד להזהבה
  2. קוצצים את הגבעולים ששמרנו, וגם עודפי עלים שנותרו – ומטגנים עם הבצל לריכוך
  3. סוחטים מיץ משני לימונים, מוסיפים לסיר יחד עם הקמח, המלח והפלפל, מערבבבים היטב, מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש
  4. מבשלים מכוסה במשך כחמש דקות
  5. טוחנים את הכל למרקם חלק (אפשר בבלנדר מוט. אני עשיתי בבלנדר רגיל)

מבשלים את הממולאים:
  1. שופכים את הרוטב על הממולאים, כך שיכוסו עד 3/4 מגובהם בערך
  2. מביאים לרתיחה, מנמיכים אש ומבשלים מכוסה במשך עשרים דקות
  3. מגישים על אורז לבן (אבל לא חייבים :-))
וכך נראים הממולאים באמת :-)

אני יודע, לא כזה נורא :-)




8 תגובות:

  1. וואי...כמה חיכיתי למתכון חדש אצלך
    ומנגולד זו שמחה כפולה
    החרוזים נהדרים, אהבתי כל מילה
    תודה על ההשקעה הכפולה (גם ממולאים וגם חריזה)
    מתה על מנגולד ברוטב לימוני
    רק שיקחו כבר את אוגוסט ממני

    השבמחק
    תשובות
    1. איזו תגובה משמחת!! תודה רבה אפרת :-) ממש כיף לשמוע

      מחק
  2. פוסט חלומי ומקסים. הולכת לנסות!

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה כיף לשמוע! אשמח לשמוע איך יצא :-) תודה

      מחק
  3. נראה מצויין וינוסה בקרוב. תודה

    השבמחק
  4. תשובות
    1. איזה כיף!!!! תודה על העדכון :-)

      מחק