יום חמישי, 25 בדצמבר 2014

הדאל של אורי (תבשיל עדשים הודי)


דברים קטנים שמשמחים אותי בחורף:

א. כשיורד גשם
ביום שבו החלטתי
לקחת מטריה לעבודה.

אבל!
רק אם הגשם יורד
בזמן שאני באוטובוס.

ככה
אני גם מצדיק את זה שסחבתי מטריה –  
שזה דבר מעצבן-מעצבן-מעצבן
שמישהו המציא
רק כדי שכולנו נרגיש מטומטמים
שאנחנו שוכחים אותה כל הזמן.

וגם
אני לא צריך להשתמש בה בפועל –
שזה דבר מעצבן-מעצבן-מעצבן
כי אתה תמיד צריך להיאבק בה
תוך כדי הליכה בגשם
בזמן שאתה מתחמק ממכוניות
שמאיצות ליד שלוליות,
כשהיא
(המטריה כאמור)
מחליטה להתמסר לרוח
ולהתהפך עליך.

אז אם יורד גשם 
בזמן שאני באוטובוס
ביום שכן החלטתי לקחת מטריה,
זה דבר משמח.

בתמונה רואים בצל סגול, אבל אורי מתעקש שבצל לבן עדיף למשימה הספציפית הזו

ב. קרוטונים למרק

אבל רק אם מישהו אחר קנה אותם
כי זה פאקינג יקר
וכל כולו
אלו חתיכות של לחם קלוי.

אז נכון, אני יכול להכין לבד,
ונכון יש שקדי מרק,
ואפילו אפשר לשבור
חתיכות של בייגלה (נום!)
או קרקרים
ממש קשים (נומנום!).

אבל קרוטונים זה משהו אחר
וטעים (נומנומנום!)
וכשמישהו אחר קונה אותם -
במיוחד!

הנסיך בפעולה!




ג. העובדה שאורי חוזר מהעבודה
שלוש (!) שעות לפניי.

בזמן הזה
תיאורטית
הוא יכול להכין לשנינו
מרק!

אבל
בסבירות גבוהה יותר
הוא פשוט ישטוף
את ערימות הכלים
שהשארתי בבוקר
כשהכנתי
)לשנינו! לשנינו!)
אוכל לעבודה.

אבל (2)
הכי חשוב:
הוא יוכל להדליק לי
את הדוד!
וכך אוכל לשוב הביתה
למים חמים!!*

(*כן, יש לנו טיימר לדוד.
אבל בכל פעם
הוא שוכח מה השעה
וצריך לכוון אותו מחדש.
וחוץ מזה
למה לקלקל
מחווה רומנטית
עם טכנולוגיה?**)

**)כדי שיהיו לי מים חמים.
נקודה טובה)

אורי לא מבשל הרבה, אבל יש באמתחתו כמה מתכונים מנצחים, וזה תמיד משמח אותי כשהוא מחליט להשתלט על המטבח ולהכין אותם. ובראש המתכונים שלו נמצא הדאל – תבשיל עדשים הודי, שהכי טעים לאכול עם אורז בסמטי לבן. ואת המתכון הזה אורי למד להכין מהאקס שלו. הידד לדברים שלמדנו מהאקסים!

רכיבים:
1.5 כוסות עדשים כתומות*
3 בצלים גדולים
3 עגבניות גדולות
7 שיני שום כתושות (ואורי אומר: " ומעלה. באמת שאין גבול")
חצי חבילת כוסברה
2 כפות גדושות של חוויאג' למרק (או לפי טעמכם)
1 כף כורכום
מלח ופלפל
1 לימון
שורש ג'ינג'ר (לא חובה)

אופן ההכנה:
1.      משרים את העדשים במים למשך חצי שעה. אם אין לכם כוח – לא חייבים, אבל תשטפו אותם היטב.
2.      מבשלים את העדשים בסיר עם הרבה מים וללא מלח למשך 10-15 דקות (ואורי אומר: "עד שנהיה קוועץ' ")
3.      קוצצים את הבצל ומטגנים אותו בסיר רחב ונמוך (סוטאז' / סיר לממולאים) עד להזהבה (ואורי מדגיש: "לא לוותר!").
4.      קוצצים את העגבניות, מוסיפים לסיר ומבשלים במשך 5 דקות ביחד עם הבצל.
5.      מסננים את העדשים ומוסיפים אותן לבצל והעגבניות ומבשלים מכוסה על אש קטנה במשך 5 דקות.
6.      מכבים את האש, מוסיפים לסיר את השום והתבלינים היבשים.
7.      קוצצים את הכוסברה ומוסיפים לסיר.
8.      סוחטים מיץ מהלימון ומוסיפים לסיר.
9.      מערבבים את הכל, ונותנים לדאל לנוח במשך חמש דקות כדי שהטעמים יתמזגו קצת.
10.  מגישים עם אורז – הכי טעים עם לבן, ספציפית בסמטי.

אבל איך אורי מכין אורז בסמטי?
1.      מחממים בסיר כף שמן
2.      מוסיפים 1.5 כוסות אורז בסמטי ומטגנים קלות תוך כדי ערבוב במשך כשתי דקות
3.      מוסיפים 3 כוסות מים רותחים, מערבבים ומביאים לרתיחה.
4.      מכסים את הסיר, ומבשלים על אש נמוכה במשך 10 דקות
5.      מכבים את האש, מערבבים את האורז, מכסים ומשאירים מכוסה עוד עשר דקות

* השבוע נתקלתי לראשונה בשוק לוינסקי בעדשים צהובות, שהן העדשים הקלאסיות לדאל. עם זאת, טרם יצא לי לבשל אותן, כך שאני עדיין לא יודע כמה זמן זה לוקח

6 תגובות:

  1. אני ממש אוהבת לקרוא את הרשומות הדקות והארוכות שלך, עמוסות כוכביות.
    כיף באמת.

    השבמחק
    תשובות
    1. כרמל, תודה רבה רבה!
      זה מאד משמח אותי לשמוע :-)

      מחק
  2. דאל אני אוהבת, אבל מתכון טוב באמת אף פעם לא מצאתי. נראה לי שאני חייבת לנסות את זה :-)

    השבמחק
  3. אני תמיד מתעצלת עם דאל ומבשלת את העדשים בתוך הרוטב. זה בסדר, אבל לא כמו בישול בנפרד. מצד שני, עדשים כתומות מתבשלות כל כך מהר שאולי מספיק להשרות אותן במים רותחים לכמה דקות (ולחסוך סיר אחד מהכיור)? אני אנסה ואדווח. חוצמזה, חוואייג' בדאל? את זה אני באמת צריכה לנסות.

    השבמחק
    תשובות
    1. חסכון של סיר זה אמנם פיתוי גדול, אבל א. לא נראה לי שהשריה תספיק לבשל אותן. ב. השריה מייצרת קערה מלוכלכת, שזה גרוע כמו סיר! ג. אם את בכל זאת מנסה - אנא ספרי איך יצא!
      ואני יכול להעיד שאף שחוואייג' אינו קלאסיקה הודית, הוא ממש מעולה כתיבול לדאל :-)

      מחק