אפילו בגיל 35
האחד בספטמבר
מצליח לעורר איזו תחושה
קטנטנה
שאולי השנה
יהיה יותר טוב.
כל הילדים הקטנים
וההורים הנרגשים
שממלאים את הפייסבוק
בחולצות לבנות
וחיוכים שמתקשים להכיל,
מזכירים את התחושה
שתחילת שנת הלימודים
היא כמו ריסטארט לחיים.
ואולי השנה
נפגוש אנשים חדשים,
חברים חדשים,
או לפחות
עוד איזה מישהו
קצת כמוני.
אני הייתי מסוג הילדים
שקורא יותר מדי.
מספיק בשביל להכיר
כל מיני מושגים
שזרים לילדים,
אבל לא מספיק בשביל
להבין אותם
עד הסוף.
כמו אותה הפעם
שרציתי שוקו אקסטרה מתוק
ושמתי בכוס
שלוש כפיות שוקולית
במקום שתיים,
ואז התחלתי לבכות
כי פחדתי שתהיה לי סוכרת.
(הידד גיל 8!).
וזה קצת מצחיק
איך הכל נראה
כל כך גדול ודרמטי
כשאתה כל כך צעיר.
איך דברים כה מטופשים
נשמעים הרי גורל.
כמו אות הקלון
הנוראה מכולם
לילד חננה כמותי,
שהיא כמובן
הערה בתיק האישי.
איפה נמצא אותו תיק ערטילאי?
ולאן הולכים כל התיקים האישיים
כשבית הספר נגמר?
זה קביל בבית משפט?
וילדים זה דבר עדין
ושביר.
גם בלב, גם בגוף.
ולי בכל שנה
היה איזה סיפור אחר
שנגמר לא טוב.
פעם אחת
שירלי הלכה איתי מכות
ואיכשהו הצליחה להשחיל
את כף רגלה
צמוד אצלי לבטן,
ודחפה מספיק חזק
כדי שארחף באוויר,
אנחת על מכונת התפירה,
ואפתח את הראש.
ושנה אחר כך
קיבלתי מכה חזקה
באותו ראש,
באותו ראש,
והתנפחה לי בליטה
שעיטרה את מצחי
יפה יפה
במשך כשבועיים
ארוכים כמו הנצח.
ונראיתי כמו חד קרן אנושי,
רק פחות מיתולוגי, ויותר דבילי.
ובסוף הסירו לי אותה
בבית החולים.
אבל עד שזה קרה,
בכל יום
הייתי עולה להסעה
ומנסה להתחמק
מכל הילדים המרושעים
שצחקו עליי
וקראו לי
בלבלוטה.
וסלי ניסתה לנחם
ואמרה שאני צריך פשוט להבין
שזה הכל בגלל
שיש לי מוח גדול
שמסמן לי מהר לגדול
כי אין לו מספיק מקום.
והנשק העיקרי
שהיה לי נגד אותם הילדים
זה שיכלתי להגיד לעצמי
שאני יותר חכם מהם,
כי קראתי מספיק
כדי להבין את זה.
(ועזרה גם העובדה
שבן דודי החסון
למד איתי בכיתה
ודאג להרתיע
את כל הבריונים)
ואמרתי לעצמי גם
שכל המגניבים בבצפר
ממילא מזדקנים מוקדם
ונשארים מאחור.
בזמן שכל מי ש
צובר צלקות
הופך לברבור
בגיל 20 פלוס.
(אל תתווכחו,
זה מדעי)
כמו למשל,
ילד אחד שגדל בגבעתיים
ילד אחד שגדל בגבעתיים
בשנות התשעים
עם פנים ורדרדות
ולב רגיש.
אחד
שהבריונים של הבצפר
הציקו לו
כי היה עדין,
וצחקו עליו
כי היו לו מלא קשקשים,
אז הם קראו לו
קשקה-סבא.
וחבל שאני לא יכול
לחזור בזמן
להשתיק את כל הבריונים
שתפסו עליו תחת
(סביר שהייתי
בעיקר מתלונן למנהלת
כי בכל זאת אני חננה).
אבל עשרים שנה אחר כך
הוא נהיה ברבור.
עדיין רגיש
(ומוכשר ופיקח),
עדיין עם קשקשים,
אבל מגניב למרחקים ארוכים.
כזה שצמח מהצלקות
וכבר יודע לצחוק
על עצמו
ועל עברו
(ורק עדיין לא מרשה לי
לתלות שלט על הדלת:
"כאן גרים בכיף
בלבלוטה וקשקה-סבא")
המתכון לשניצל תירס היום נולד מתוך פאשלה. ניסיתי להכין חביתה טבעונית
מקמח עדשים, והשארתי אותה יותר מדי זמן במחבת. וטוב שכך! כי זה הפך את כל העסק
לקריספי כמו שניצל עסיסי (אם כי הבפנוכו רך), והתוספת של הכורכום ממש חיזקה את
הדמיון לשניצל (כי אצלנו היו דוחפים כורכום להכל).
עכשיו נשאלת השאלה – האם זה מתכון שראוי לפרסום בבלוג? יש בו כולה 2
רכיבים (אם לא סופרים תיבול, מים ושמן לטיגון - ולכן הכוכבית!), והוא מבוסס על מתכון שקראתם ודאי
באלפים לחביתה טבעונית. התשובה התחוורה ברגע שחזרתי שוב ושוב למתכון, ובכל ביס
אמרתי לעצמי "אוחחחח, זה טעים".
אז כן – אפשר לקרוא לזה חביתה טבעונית שרופה מאד. ואפשר לקרוא לזה
שניצל תירס. מצדי תקראו לזה חביתת שניצל. אני גם בד"כ מכין את זה כחתיכה אחת גדולה, וחותך אותה בסוף לרבעים. מה שחשוב זה שהמתכון קל, מהיר להכנה, נטול גלוטן
ומ-א-ד טעים. שימו לב שבדומה לפלאפל או שניצל – מוטב לאכול את זה טרי (ולא שלא
נהניתי ללעוס את זה כשזה היה קר וצמיגי)
רכיבים (6 יחידות):
1 כוס עדשים כתומות
⅔ כוס גרגירי תירס
1 כפית כורכום
½ כפית פפריקה חריפה (אופציונלי)
½ כפית מלח
אופן הכנה:
- טוחנים במטחנת תבלינים את העדשים דק ככל הניתן
- מעבירים את קמח העדשים לקערה, מוסיפים תבלינים ומערבבים
- מוסיפים לקערה כוס מים רותחים ומערבבים היטב. המרקם צריך להיות משחתי-דליל
- מחממים 2 כפות שמן במחבת גדולה
- מוסיפים את גרגירי התירס לקערה ומערבבים היטב
- כשהשמן רותח - נוטלים 2 כפות מהעיסה ומשטחים אותן לצורת שניצל
- נותנים לשניצל כמה דקות ארוכות על אש גבוהה, עד שצידן התחתון מקשיח וכבר משחים - אל תתקמצנו בזמן. אפילו שיישרפו קצת - כל הקטע כאן זה הקריספיות. לי זה לוקח משהו כמו 7 דקות
- כשהצד התחתון שחום וקריספי (כלומר לא רופס וגמיש) - הופכים צד ומטגנים עוד כשלוש דקות להזהבת הצד השני
הערות (בעקבות תגובות של קוראות/ים):
- האם אפשר להחליף את העדשים הטחונות בקמח עדשים?
בגדול כן. הבעיה היא שטחינת קמח תעשייתית היא יותר מסיבית מטחינה ביתית, מה שעשוי לפגוע בקראנצ'יות המיוחלת. ואכן, קיבלתי דיווחים כאלה ממי שניסה. הגולשת שושי קרפה מציעה (וזה נשמע לי מעולה) לפתור זאת באמצעות תוספת של 2 כפות סולת (רק שימו לב שזה עם גלוטן כמובן) - האם אפשר להחליף בקמח חומוס?
לא ממליץ. ראו את התשובה לעיל על קמח עדשים. בנוסף לקמח חומוס יש טעם דומיננטי מדי לטעמי עבור המתכון. - האם אפשר להחליף לקמח אחר לגמרי?
לא במתכון הזה - האם אפשר להחליף את התירס בירק אחר?
בטח. קודם כל, אני במקור עשיתי את זה נקי, בלי כלום, וזה עובד אחלה. אפשר להחליף את התירס בכמעט כל ירק שבא לכן/ם: פטריות, ברוקולי, בצל, עשבי תיבול, גמבה וכו' - האם אפשר לאפות במקום לטגן?
לא ניסיתי, אבל מניח שכן. אני הייתי שם את השניצלים על נייר אפייה משומן, כשגם אותם עצמם הייתי מורח בשמן. סביר ש-200 מעלות על טורבו במשך חצי שעה לפחות יעבדו, ואח"כ עוד כמה דקות בגריל להשחמה. - האם זה יעבוד בלי מטחנת תבלינים, כלומר בבלנדר?
אני מאמין שלא, אבל הגולשת אלה שמורק דיווחה שהיו לה עדשים מושרות והיא טחנה אותם עם חצי כוס מים למשחה, ואז הוסיפה כמה כפות קמח תירס לקראנצ'יות. קטונתי מלדעת איך יצא המרקם, אבל היא נהנתה מהתוצאה :-) - האם אפשר להשתמש בתירס טרי?
כן. אם כי קיבלתי דיווחים שזה קצת גורם לשמן לקפוץ (ולסכן את המטגנ.ת :-))
מעולה! הולכת להכין.
השבמחקישששש!! אשמח לשמוע איך יצא :-)
מחקואי...פצצה...גם אני הולכת להכין
השבמחקהידד!!
מחקהכנתי והעיסה נדבקה למחבת בלי אפשרות להפריד.טעמתי והתירס נדבק לי לשיניים.השתמשתי בקפוא
מחקאיפה טעיתי? נורא בא לי על זה
נדבק למחבת זה בד"כ עניין של שימון. חשוב לשים כמות נאה של שמן, ושהוא יהיה רותח מאד לפני שמכניסים אליו את הבלילה.
מחקשנית - מה היה מרקם הבלילה? אני חושד שאולי יצאה לך נוזלית מדי. הטקסטורה צריכה להיות משחתית, לא מרקם של בלילת פנקייק
כנראה שאתה צודק...נראה שהיה נוזלי מדי.אנסה שוב...המחבת הלכה, לא נורא (התמלאה שריטות מהעצבים שלי לגדר הכל)
מחקצריך לבשל את העדשים קודם?
השבמחקלא. טוחנים אותן יבשות
מחקממש טעים!!!
השבמחקאני החלטתי לנסות לשים תירס טרי ולא מבושל, יצא ממש מתוק אך מאתגר מכיוון שבטיגון התירסים מתפוצצים והשמן מתיז....
איזה כיף לשמוע!! וטוב שהזהרת לגבי התירס הטרי. אעדכן את זה בפוסט
השבמחקהיי!
השבמחקאם שמים קמח עדשים קנוי, הכמות היא גם כוס לדעתך?
בגדול כן. מקסימום תזדקקי לעוד קצת מים
השבמחקהצעה למי שלא רוצה לטגן... מתוך מתכון שמישהי פרסמה: רכיבים: 3 כוסות תירס סנפרוסט מבושלים. חצי כוס ממי הבישול של התירס.. כוס קמח תירס מהיר הכנה (אינסטנס) כוס קורנפלור ללא גלוטן , כף טחינה גולמית, מלח פלפל.. טוחנים עם בלנדר מוט 2 כוסות מגרגירי התירס יחד עם חצי כוס ממי הבישול שלהם, טוחנים במעבד את הקורנפלקס למרקם פירורי לחם, מערבבים הכל טועמים ומתבלים יוצרים קציצות פחוסות ומניחים על נייר אפייה משומן קלות , מושחים במברשת סיליקון מעט שמן קוקוס או זית מעל כל קציצה.. אופים כחצי שעה בחום 180.. אוכלים חם מתאים עם קטשופ. (אפשר יותר תירס ופחות מקמח התירס)...
השבמחקמי שרוצה יכול להוסיף אולי אבקת בצל או קצת שמרי בירה.. כל אחד והטעם שבוחר...
מחקיצא חביב. אוסיף בפעם הבאה שום ו/או בצל.. ממש תודה. בסיס מצויין
השבמחקשמח לשמוע :-) תודה
מחקנראה מעולה. אני טוחנת עדשים לקמח באופן קבוע ולכן לא אצטרך לטחון במיוחד. אז בכמה קמח להשתמש?
השבמחקתודה :-) מציע להתחיל ב3/4 כוס ואז לשחק עם מינוני הקמח/מים, עד שהמרקם יהיה אופטימלי
מחקהאם ניתן לטחון את העדשים עם ממחה ידני?
השבמחקאני מניח שאת מתכוונת לבלנדר מוט, והוא גס מדי לטחינה של גרגירים. מצד שני, כמו שכתבתי בהערות בסוף המתכון - היו גולשות שהשרו את העדשים ואז טחנו עם מים בבלנדר (רגיל אמנם, אבל מוט זה די דומה), ואמרו שיצא סבבה. אני חושד שזה לא ייצא קריספי כמו במתכון שלי, אבל שווה לנסות :-)
מחקלא היה תירס בבית, אז השתמשתי בקופסת שימורים של שעועית שחורה (עם המים) יצא מעולה!
השבמחקשניצל שעועית נשמע מעולה!
מחקמעולה! הוספתי תפוא מגורד סחוט. ועוד טיפה תיבול.מדהים. תודה רבה :)
השבמחקאיזה כיף לשמוע!! תודה :-)
מחקנשמע טעים...
השבמחקהאם עדשים שנטחנו עבורי בחנות תבלינים לקמח מתאימים פה?
תודה
מאמין שכן :-)
מחקאני מכינה את זה מחר ואספר לך איך יצא! אני מתרגשת :-)))
השבמחקגם אני מתרגש! מחכה לשמוע איך יצא :-)
מחקאחרי שבוע שמפנטזת להכין את זה גנבתי לאמא שלי את מטחנת התבלינים. יצא ממש טעים ומשביע. תיכף בא ברקי גם לטעום. בא לי לנסות את זה גם עם כרובית.
השבמחקכפרעלך, אביגיל מלכה! כיף לשמוע :-) ושניצל כרובית נשמע מושלם
מחקחייבת להודות שבהתחלה המתכון לא נראה משהו אבל אמרתי למה לא לנסות, מה כבר אפסיד (אציין שאנחנו ההפך הגמור מצמחונים חח) בקיצור היום הכנתי, טחנתי את העדשים בבלנדר כי אין לי מטחנת תבלינים. יצא אחלה. מכל המשפחה רק הבת שלי לא אהבה (בעלי, הבן ואני אהבנו מאוד). תודה.
השבמחקאיזה כיף לשמוע!! תודה על העדכון ועל המאמץ :-)
מחקטעים!!טחנתי תעגשים עם בלנדר מוט רגיל
השבמחקלקח קצת זמן אבל זה קרה
תודה רבה
איזה כיף!! שמח לשמוע, במיוחד בגלל הבלנדר-מוט, שרוב האנשים שאלו אם יעבוד :-)
מחקהיי,
השבמחקיצא טעים מאוד,בעלי קצת פחות אהב...
נראה לי שפעם הבאה אני אוסיף בצל מטוגן ויותר תירס ואז כולם יהיו מרוצים;)
תודה.
נשמע טוב :-) תודה על העדכון!
מחקהיי המתכון נראה מעולה. שאלות קטנות
השבמחקהאם זה תירס משימורים?
האם לדעתך אפשר לעשות עם ברוקולי? יש לי 200 גר ברוקולי טרי ומחפשת לו שימושים..
תודה :)
תודה :-)
מחקאני השתמשתי בשימורים, אבל זה יעבוד גם עם קפוא שהופשר.
זה יעבוד מצויין גם עם פרחי ברוקולי קטנים
השניצלים האלה פשוט גאוניים! העיסה שלי לא יצאה דלילה כמו שאמורה היתה לצאת, ולא הצלחתי לסדר "שניצלים", אבל יצאו יופי של קציצות תירס וברוקולי.
השבמחקמעולה!! תודה רבה!
איזה כיף לשמוע! תודה רבה :-)
מחקאחחחחח יצא טעים! תודה
השבמחקהידד! תודה על העדכון :-)
מחקאף פעם לא הגבתי בשום בלוג שהוא אבל יצא כל כך טעים וקל להכנה שלא מתאפקת.
השבמחקהכנתי מעדשים מושרות והוספתי סולת תירס לקראנצ׳יות (פולנטה).
תודה!!!
רוצה עוד מתכונים כאלה.
איזה כיף! תודה :-)
השבמחקהכנתי עם עדשים מבושלות
השבמחקטחנתי עם בצל לבן שלם וחצי מכמות התירס
ואת חצי כמות התירס השניה ערבבתי שלם
הטבעתי כל שניצל בקמח מצה שנשאר מהחג לפני שנכנס למחבת
עוד להיט מאילנית 3>
נשמע שגעון :-)
מחק