בכל פעם
שאני נוחת במדינה זרה,
הדבר שהכי משונה לי
זה ששלטי הפרסומות
זה ששלטי הפרסומות
כתובים בשפה
שהיא לא עברית.
עכשיו, אני מודע לכך
שזה דבילי מצדי,
להיות כל כך מופתע
שבמדינה שאיננה ישראל
השלטים כתובים
בשפת המקום.
ובכל זאת
קשה לי להבין
איך זה ש
איך זה ש
מנסים למכור לי
סלולרי, נגיד,
בטורקית או בספרדית.
כאילו,
מה הקטע שלכם, שלטים?
דברו עברית.
אפשר גם לטעון
שיש משהו מוזר
בזרות שאני חווה
מול שפות שאינן עברית,
בהתחשב בכך ש
שני ההורים שלי
לא נולדו בארץ.
אבל אבא שלי
עלה מפרס
כשהיה בן 9,
ומאז נשתכחה ממנו
רוב הפרסית שידע,
למעט,
משום מה,
המון פתגמים
שכוללים את המילה
(סליחה על הבוטות)
תחת.
אמא שלי,
שעלתה מטורקיה
בגיל שנתיים,
דווקא דיברה
המון לדינו,
במיוחד כשסבתא שלי
היתה מגיעה להתארח.
אבל לדינו היתה
נשק סודי,
שבו משתמשים
כדי שהילדים
לא יבינו על מה מדברים.
והמקסימום שאפשר
זה לתת להם לשיר
עם יהורם גאון
(האליל המשפחתי!)
רומנסות בספניולית.
וכך יצא
שכל מה שאני
והאחים שלי
יודעים זה
לדבר בעברית
לדבר בעברית
(נו, ואנגלית כמובן),
לשיר בג'יבריש
עם מבטא ספרדי
ולדקלם מלא פתגמים
עם תחת פרסי.
המרק שלפניכם אינו פרסי או טורקי, אבל הוא בהחלט מרק של מהגרים. אנחנו
נקרא לו מרק לטבי (אף שנראה לי ששורשיו רוסיים), כי הגתה אותו אביטל, חברתי האהובה,
שנולדה בלטביה (ומאז נדדה בין שלוש יבשות ולפחות ארבע שפות!).
המתכון שלה מובא כאן בשינויים קלים שלי (ביי חמאה, היוש שמן זית).
שימו לב שבמתכון הזה כדאי שלא להשתמש בפטריות שמפיניון, שאין בהן מספיק טעם בשביל להחזיק את המרק. לכן אני מבקש שתקפידו הפעם לקנות פטריות פורטובלו (שנקראות גם חורש. גרסת
הבייבי-פורטובלו נראית כמו שמפיניון, רק בחום כהה). בשוק הכרמל הן נמכרות לרוב באותו מחיר (או הבדל שקל שניים).
! אזהרת אתגר בסופר: פטריות מיובשות. נוסף על הפטריות הטריות, השתמשתי במיובשות, כדי להימנע מאבקת מרק
שנכללה במתכון המקורי. אבל אתן/ם יכולות/ים לשים אבקת מרק, אם בא לכן/ם. יש מצב וחצי
שגם בלי שתי האופציות הללו המרק יעבוד יופי.
רכיבים:
2 סלסלות פטריות בייבי פורטובלו טריות
1 כוס גריסי פנינה
1 כרישה גדולה
כ-10 יח' של פטריות מיובשות (אני רכשתי תערובת של פטריות שונות)
שמן זית
אופן ההכנה:
- מבשלים את הגריסים בסיר עם הרבה מים רותחים (ובלי מלח) במשך חצי שעה. אם מצטבר קצף על פני המים, מסירים אותו בכף (זהו קיפוי!)
- מניחים את הפטריות המיובשות בקערה וממלאים במים רותחים עד לכיסוי שלהן ועוד קצת
- פורסים את הכרישה לטבעות דקות
- מחממים בסיר נוסף (5 ליטר) 5 כפות שמן זית ומטגנים את הכרישה. מכסים ומערבבים מדי פעם עד שהיא מתרככת.
- חותכים את הפטריות לרבעים, ומוסיפים לסיר. ממליחים ומפלפלים ומבשלים כעשר דקות עם מכסה וערבוב מפעם לפעם.
- מרתיחים קומקום מלא
- שולפים את הפטריות שהושרו (שומרים על מי ההשריה בקערה בינתיים) ומוסיפים לסיר.
- מוזגים בעדינות את המים שבהן הושרו הפטריות לתוך הסיר (שימו לב שבתחתית הקערה ייתכן קצת חול, אז תיזהרו שלא לשפוך אותו לסיר)
- אחרי שהגריסים סיימו להתבשל (חצי שעה!), מסננים אותם מהנוזלים שלהם, ומוסיפים אותם לסיר המרק
- ממלאים את הסיר במים רותחים, מביאים לרתיחה, מנמיכים ומבשלים במשך חצי שעה.
טוב, זה נראה מעולה ובאמת כבר מזמן לא חידשתי במרקים אז אני הולכת על זה...
השבמחקאהבתי את מה שכתבת וגם אני זוכרת משפת הורי בעיקר את הקללות...ביוגסלבית
תודה אפרת! אשמח לשמוע איך יצא :-)
השבמחקאהבתי מאוד את הפשטות, לרוב מרק פטריות זה עסק קצת מסובך.
השבמחקשאלה: כשאתה אומר בייבי פורטובלו, אתה מתכוון פשוט לאלה שמגיעות בסלסלה? או זן יותר קטן?
אור
תודה! הכוונה היא אכן לאלו שבסלסלה :-)
מחק