יום חמישי, 18 בספטמבר 2014

לזניה טבעונית ללא גלוטן עם פטריות, מנגולד וגבינת קשיו



שוב נתקעתי.


היום רציתי לדבר על
גבריות ונשיות
ולהביא:
תובנות מעמיקות
+
נסיון חיים עשיר
+
קריצה קטנה בסוף.


אבל נתקעתי.


אני תמיד טיפה חושש
כשיוצא לי פוסט
קצת כבד או רציני.

כי הומואים אמורים להרים!
ומזרחים עושים שמח!
אז למה אני לא
בא בצהלולים?

אז כתבתי משהו רציני
ולא הייתי מרוצה.
וניסיתי ושכתבתי,
וניסיתי ונתקעתי,
והחלטתי לאתחל.
ובמקום זה
לכתוב פוסט- מטא.

הכי קל!

פוסט שבו אקונן
על כמה קשה היה לכתוב הפעם
ובתור הומו מזרחי
ובלה בלה בלה.

ואז זה קצת הזכיר לי
את הפעם הראשונה
שהלכתי לפסיכולוג.
(הו, חזרתי לתוכן של ממש!)

הייתי שרוי אז ב
ה-משבר
של שנות העשרים לחיי.
שבור לב ומעוך
וזקוק לעצה טובה.

אז ביררתי דרך הקופה
(בכל זאת סטודנט)
והגעתי לאחד.
נרגש דפקתי על דלתו
נכון לעבור תהליך!
והוא פתח
הביט בי
ואמר

דודו?
כן..
קבענו ב-וחצי
כן...
זה עוד שלוש דקות
כן...
אני צריך שתמתין.

טרק ולא יסף.

וכך עמדתי
שלוש דקות תמימות
בחדר המדרגות
מול דלת סגורה.

ואז
כשהתיישבתי והתחלתי לדבר
כ-ל השיחה
נסובה סביב
הדחייה שחוויתי
במעמד הדלת.

ב ן – א ד ם !
אני בעיצומו של
מ ש ב ר   ה ע ש ו ר !
אני-שבור אני-מעוך.
ואני משלם לך עכשיו
מ א ה  ו ש י ש י ם   ש ק ל  ל ש ע ה
כדי לדבר על זה ש
א-ת-ה
לא היית נחמד אליי
לפני חמש דקות!
ואני בקושי זוכר איך קוראים לך!
ואני בעיצומו של משבר העשור!

האם כשאתה הולך לרופא
בגלל בעיות בגב,
הוא בועט לך ברגל
ואומר:
"בוא נדבר על הרגל שלך"?

לא חשבתי.


אתם עשויים לחשוב שגם הלזניה שלי סובלת ממשבר זהות. זו לזניה שאין בה דפי לזניה, עם גבינה שאיננה גבינה. אבל היא יודעת טוב מאד מה היא! היא לזניה (טעימה!) והיא לא מתנצלת על זה!
אז איפה היינו? היום נכין לזניה מדפי אורז (כך שאין בה גלוטן!) עם גבינת קשיו (שזה טבעוני!) עם פטריות ומנגולד ועם רוטב פלפלים, שכדאי מאד שתישאר לכם ממנו שארית אח"כ.


דיסקליימר (יעני כוכבית):

אמת. במתכון הנוכחי יש קצת טרחה. אבל! שווה לפצל את ההכנה על פני יומיים ולהכפיל את כמויות הרוטב והגבינה. שניהם ישמשו אתכם במליון דברים אחרים (פיצה, ממרח לסנדביצ'ים, תחליף קטשופ, רוטב לפסטה ומה לא). 
מבטיח לכם שזה שווה! חוץ מזה שעכשיו זו עונת החגים, כך שיש לכם קצת זמן פנוי, לא?


* * ש נ ה   ט ו ב ה ! * *


רכיבים (לתבנית פיירקס גדולה 23X35):
1 חבילת דפי אורז בגודל 22X22 (תזדקקו רק למחציתה)
2 סלסלות פטריות חורש (נקרא גם בייבי פורטבלו. אפשר גם שמפיניון במקום)
1 חבילת עלי מנגולד
לגבינת קשיו:
1 כוס קשיו טבעי (אני קונה בשוק לוינסקי במשקל, ויש שם קשיו שבור בחצי מחיר)
1/2 לימון
1/2 כפית מלח
1 כף  שמרי בירה (ממש אופציונלי)
לרוטב הפלפלים:
5 פלפלים אדומים גדולים
3/4 ק"ג עגבניות שרי (או 4 עגבניות רגילות)
3 שיני שום
1/2 פלפל ירוק חריף (אופציונלי)
שמן זית

אופן הכנה:
1.  משרים את הקשיו במים ל-12 שעות לפחות

מכינים את הרוטב:
2.  מחממים תנור ל-200 מעלות
3.  חוצים את עגבניות השרי לחצי (עגבניות רגילות לחתוך לרבעים). מעבירים לקערה, מוסיפים 2 כפות שמן זית ומלח ומערבבים
4.  מניחים בתבנית על נייר אפייה את העגבניות כשצידן החתוך כלפי מעלה ואת הפלפלים.
הערה לגבי הפלפלים – אמת, אם תחתכו את הפלפל לחצאים, הקלייה תהיה זריזה יותר. מאידך, קליית הפלפלים בשלמותם תשאיר לכם גם מיץ פלפלים שבו אפשר להשתמש. אז אני מעדיף להשקיע זמן ושיהיה לי מיץ. ובפרט במתכון הזה.
5.  אופים חצי שעה על טורבו-גריל. אחרי חצי שעה הופכים את הפלפלים וממשיכים עוד חצי שעה. אל תפחדו אם העגבניות קצת נשרפות – זה טעים.
6.  מעבירים את הפלפלים (בלי העגבניות) לשקית ניילון וקושרים – ככה הם יזיעו קצת ויהיה קל לקלף מהם את הקליפה.
7.  בתוך קערה פותחים את הפלפלים – וזאת במטרה שמיציהם יישפכו לקערה – מקלפים ומרחיקים גרעינים. אם בתוך השקית נקוו מיצי פלפל – תצרפו אותם לקערה!
8.  מעבירים לבלנדר את הפלפלים, העגבניות, שיני שום, פלפל חריף (רק חצי, כן?) ומלח. טוחנים למרקם חלק. מעבירים לצנצנת ושומרים במקרר.

ל מ ח ר ת !
מכינים את המלית:
9.  מכינים את גבינת הקשיו: מסננים את הקשיו ממי ההשריה, וטוחנים במעבד מזון עם מיץ מחצי לימון ומלח (ושמרי בירה, אם בא לכם. ממש אופציונלי).
10. מפרידים בין הגבעולים לעלי המנגולד.
11. קוצצים את הגבעולים ומטגנים במחבת גדולה.
12. חותכים את הפטריות לחתיכות גדולות ומוסיפים למחבת. אם צריך – תוסיפו שמן. מטגנים כחמש דקות
13. קוצצים את עלי המנגולד ומעבירים למחבת. מבשלים עד שהנוזלים מצטמצמים לגמרי (אם נהיה ממש מרק, אפשר פשוט לשפוך את הנוזלים בזהירות, כמו שאני עשיתי).
14. מסירים מהאש ומוסיפים את גבינת הקשיו (אם הכנתם כפול כמו שהצעתי – אז תערבבו רק חצי, כן?). מערבבים היטב

מרכיבים את הלזניה:
15. ממלאים קערה עם מי ברז פושרים (קערה כלשהי – לא תבנית הפיירקס של הלזניה)
16. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
17. מורחים שכבה דקה של רוטב הפלפלים על תחתית התבנית של הלזניה
18. נוטלים דף אורז. טובלים אותו שלוש פעמים בקערה עם המים. בכל פעם טובלים ומוציאים, כלומר לא משהים יותר מדי זמן. אחרי הטבילה השלישית מחזיקים באוויר, כשכהידיים שלכם מחזיקות בשתי הפינות העליונות (כמו בתמונה השלישית למעלה). אם אתם רואים שהדף כבר לא נוקשה, אלא גמיש – הוא מוכן. הדפים הללו מתרככים די מהר – ועלולים גם להידבק לעצמם או אליכם – ולכן השיטה שהצעתי כאן מבטיחה שקט נפשי.
19. מניחים שכבה של דפי אורז על שכבת הרוטב הראשונה. מכיוון שדפי האורז דקים מאד, אני מכין שכבה כפולה (אבל מרטיבים כל דף בנפרד).
20. מעל שכבת דפי האורז מסדרים שכבה ממלית הפטריות (לי חצי מהמלית הספיקה לשכבה).
21. מורחים מעל שכבת הפטריות עוד שכבה מרוטב הפלפלים וחוזר חלילה.
22. סוגרים את שכבת המלית האחרונה בדפי אורז, עם רוטב פלפלים מעליהם. (שימו לב, אני לא חיסלתי את כל כמות הרוטב על הלזניה, כך שאם נשאר לכם עודף – אשריכם).
23. אופים במשך 20 דקות.

8 תגובות:

  1. אם זה מעודד - הבלוג שלך נהדר ואני ממש אוהבת לקרוא בו, ואני בטוחה שאתה משמח גם רבים אחרים :)
    (לא יודעת עד כמה זה יכול לעזור לשיפור המצברוח, אבל אני מנסה...)

    ושאלה (גם הלזניה נראית מעולה)
    האם ניתן להחליף את הדפים בדפי לזניה רגילים או שזה משפיע על המרקם והטעם לרעה?

    תודה מראש ושנה טובה :)

    השבמחק
    תשובות
    1. הילה - זה הכי משמח בעולם לקבל תגובות כאלה! תודה רבה רבה :-)
      אפשר לגמרי להחליף לדפי לזניה רגילים - רק לשים לב שאופן ההכנה שלהם טיפה שונה.
      דפי האורז דקים מאד וזקוקים להרטבה קלה במים פושרים כדי להתרכך.
      דפי לזניה צריכים יותר נוזלים לריכוך, כך שלכל הפחות הייתי אופה אותה מכוסה כדי לכלוא את האדים - וכך להבטיח שעלי הלזניה לא ייתייבשו/יישארו קשים.
      שנה טובה + אשמח לשמוע איך יצא :-)

      מחק
  2. אחרי הצלחה מסחררת עם הקיש סלק ותפו"א ירושלמי, ניסיתי את המתכון הזה עם מלית אחרת (שיסלחו לי הטבעונים): קוביות חציל בתנור עם כרישה מטוגנת ו 2 קופסאות גוטג', קצת מלח, פלפל שחור וטימין- כי זה מה שהיה במקרר.
    כמובן, יצא מעלף!!!
    תודה רבה!!! :)

    השבמחק
  3. היי דודו. קודם כל יש לך בלוג מקסים! בתור טבעונית ההיצע כאן ממש מפנק!
    שאלה - איפה ניתן להשיג דפי אורז ריבועיים? מעולם לא נתקלתי בדפים שאינם עיגול..
    תודה!

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה רבה, מיכל!
      אני קניתי את דפי האורז בסניף של מזרח מערב בשוק הכרמל, אבל בטח יש אותם גם בחנויות טבע. מההתרשמות שלי זה לא מצרך נדיר

      מחק
  4. היי, האם חייב להשרות את הקשיו למשך 12 שעות או שניתן לעבוד איתו גם ללא ההשרייה?

    השבמחק