יום חמישי, 30 באפריל 2015

קארי כופתאות דלעת



העדות היחידה
לילדה הראשונה
שהייתי מאוהב בה
אי פעם בחיי
היא תמונה אחת מפלילה.

איכשהו
אף אחד בכלל לא זוכר
שהיתה קיימת
סיוון הג'ינג'ית
מהמושב השכן

אבל אותה תמונה
מאששת את הזכרון
ממסיבת סוף השנה של הגן,
כשהתעקשתי שאני ואמא שלי
נשב לידה והאמא שלה.

ובתמונה
אני
בחיוך מאוזן לאוזן
מישיר מבט
למצלמה של אבא.
לידי, סיוון הנכספת
הג'ינג'ית העלומה
מסתכלת
לצד השני של החדר.
ומאחוריי, אמא שלי
מבואסת,
כי הושבתי אותה
ליד אשה שהיא לא מכירה.

במרוצת שנות ההתבגרות שלי
היו עוד כמה התאהבויות
שחלפו בקול ענות חלושה,
שלא לומר מטופשה.

כמו ההיא שאהבתי
בכיתה ה'
עד שקיצצה את שיערה
לתספורת פטריה.

או ההיא שאהבתי
בכיתה ו'
עם שיערה הבלונדיני
ועיניה הכחולות החולמניות
עד שניגשה לדבר איתי
והקול שלה נשמע לי
ברווזי.
(נו, כולנו היינו ילדים טפשים פעם!)

והרבה אחר כך
בגיל 17
היה הבחור ההוא
שנפלתי בקסמיו.
וחשבתי שהגבה המחוברת שלו
זה הדבר הכי חמוד בעולם.
אבל איכשהו
אף פעם לא זכרתי
איך קוראים לו.
אז הייתי מחייך אליו
כמו אל השמש
וממש מקווה שלא אידרש
לקרוא בשמו.

(נו, כולנו היינו נערים טפשים פעם!)

כנראה שלקח לי
הרבה זמן להשכיל
כי לאורי שלי הגעתי
רק בגיל שלושים.
ולא שלא רציתי וחיפשתי
אבל הדרך לנסיך
תמיד רצופה בצפרדעים.

כולל ההוא
שנורא התלהב ממני
באינטרנט
ואז פתאום נעלם
אחרי ששמע בטלפון
את קולי
(הברווזי?).

ואיזה מעצבן זה
כשהקלישאות נכונות
כמו
"כשזה זה, אז יודעים שזה זה".
(טוב, ספציפית כאן זה דווקא שימח).

כי באמת עם אורי
די מהר לתוך הדייט הראשון
ידעתי ש
יש מצב ש
חמסה חמסה
נראה לי ש
טפו טפו טפו
אולי הפעם
אינשאללה
דווקא ייצא משהו.
יש מצב שזה זה.

ובאמת זה היה זה.

ומה זה משנה
אם כבר היו בעברי
שני בחורים
שעליהם אמרתי
"איתו אני אתחתן"!
כי בסוף התברר
שהם היו רק חצי זה.
ובעיקר
הם לא שמו עליי כזה.

והיתה לי חברה
שאמרה לי תמיד:
אין דבר, דודו,
אם הלכה הרכבת,
תבוא אחת אחרת עם מזגן.

והיא צדקה.
כי בסוף הגיעה
כזאת רכבת!
עם מזגן! מושבים מרופדים!
ווייפיי חינם! ובופה חופשי!

אין מה לעשות,
כשזה זה, זה זה.
חמסה!

אין אורז בתמונה, אבל תגישו את זה על אורז! לבן!
היום אני ואורי הנסיך עוזבים את דירתנו המשותפת הראשונה לטובת דירה גדולה יותר (עורפית! עם מרפסת!). ובין קרצוף לשיוף, בין אריזה לקריזה (כן, לא ממש חרוז), משמח מאד לגלות איך אנחנו עובדים כצוות, מנסים לאזן אחד את השני. איך בזמן שאני עומד לתלוש שערות, הוא פתאום משתלט על העניינים, ולהיפך.
את המתכון הזה לכופתאות הדלעת בקארי, לא אני המצאתי. הוא מופיע בספר המופתי של קלודיה רודן (המלכה!) "ספר הבישול היהודיֿ - מזרח ומערב", ואני מביא אותו כאן בשינויים קלים שלי.
עכשיו מגיע הקטע שבו אני אמור להגיד איך המתכון קשור לפוסט, אבל השעה 2 בלילה, וכל היום קרצפתי חרסינות וארזתי דברים, אז בואו נסתפק בזה שזה ממש טעים, טוב? אם מתעקשים אז אפשר להגיד שהמנה הזו היא מטאפורה לי ולאורי. תופס?

רכיבים:
לכופתאות:
1 ק"ג דלעת (כמות שתספיק ל-2 כוסות פירה דלעת)
1 כוס קמח חומוס
1/2 כוס עלי כוסברה
1/2 פלפל ירוק חריף
ג'ינג'ר טרי (חתיכה בגודל כ-5 ס"מ)
3 שיני שום גדולות
מלח ופלפל

לקארי:
1 פחית חלב קוקוס (400 מ"ל)
4 עגבניות טריות בשלות
1/2 כוס שבבי קוקוס מיובש
1 בצל גדול
1/2 פלפל ירוק חריף
1 כף גדושה זרעי כוסברה טחונים
1 כף גדושה כמון
1 כף גדושה כורכום
4 כפות שמן שומשום (לא חובה)
מלח ופלפל

אופן ההכנה:
מכינים את הכופתאות:
  1. חותכים את הדלעת לקוביות (ללא קליפה כמובן) ומבשלים במים רותחים כ-20 דקות לריכוך. מסננים ומצננים
  2. מועכים את הדלעת לפירה, וסוחטים אותו היטב בידיים כדי להיפטר מעודפי הנוזלים. מניחים בקערה
  3. מגררים בפומפיה את הג'ינג'ר הטרי ומוסיפים לקערה
  4. קוצצים את הכוסברה והפלפל החריף ומוסיפים לקערה
  5. כותשים את שיני השום ומוסיפים לקערה
  6. מוסיפים קמח חומוס, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים היטב היטב.
  7. יוצרים בידיים קציצות ומניחים עם מגש מכוסה בנייר אפייה.
  8. אני דוחף את המגש לפריזר בשלב זה – אבל לא הכרחי

מכינים את הקארי:
  1. קוצצים את הבצל ומטגנים בסיר רחב להזהבה
  2. בינתיים חוצים את העגבניות לחצי ומגררים את התוכן שלהן בפומפיה לקערה
  3. קוצצים את הפלפל החריף ומוסיפים לסיר
  4. כשהבצל זהוב מוסיפים את התבלינים והקוקוס, וממשיכים לטגן כדקה
  5. מוסיפים את העגבניות המגוררות ומערבבים היטב
  6. מוסיפים את חלב הקוקוס, מביאים לרתיחה, מנמיכים מכסים ומבשלים כעשר דקות
  7. מוסיפים לקארי את הכופתאות מהפריזר, מביאים לרתיחה ומבשלים על נמוכה 15 דקות.
  8. מגישים עם אורז לבן

68 תגובות:

  1. דודו שלום,
    ראיתי אתמול את המתכון והיה לי ברור אני עוברת בסופר להשלים מצרכים ומכינה אותו בהקדם.
    היום זה קרה. כבר בשלב של טיגון התבלינים והבצל כל תושבי הבית (כולל ילדה בת 6) באו לבדוק מה מקור הריח הטוב.
    נהננו מאוד מהמתכון והכל חוסל!
    תודה רבה
    תהילה

    השבמחק
  2. ישש! שימחת אותי מאד, תהילה! תודה :-)

    השבמחק
  3. מנה מושלמת. הכנתי עם דלורית ובלי קוקוס טחון (כי לא היה בסופר) ויצא מדהים. תודה!

    השבמחק
  4. ווואו יצא נפלא! תמשיך לפנק במתכונים מיוחדים כאלה...

    השבמחק
  5. מתכון נפלא,
    ארחתי אתמול בערב והגשתי ארוחה טבעונית, הכנתי כמות כפולה ומיותר לציין שכולם ממש אהבו את הטעמים, מנה מיוחדת באמת :-)
    הכופתאות יוצאות ממש ממש רכות ונימוחות, צריך להיות מוכנים לזה כי איכשהוא בראש שלי הן היו אמורות לצאת יציבות וקצת קשות, בנוסף, בפעם הבאה שאכין את הקארי אני חושבת שאצלה את הדלעת בתנור, גם הטעם שלה יתעצם וזה גם יחסוך התעסקות עם סחיטה של המון נוזלים שהדלעת שותה בזמן הבישול.
    תודה!

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה כיף לשמוע! ותודה שחזרת לדווח :-)
      לגבי הצלייה - הכנתי בעצמי שוב את המנה ביום שישי וחשבתי אותו דבר. בהחלט יעבוד ויחסוך נוזלים

      מחק
  6. כבר פעם שניה שעושה זאת וזה פשוט מעדן! תודה רבה!

    השבמחק
    תשובות
    1. ורד, תודה רבה על התגובה המאד משמחת! איזה כיף 😊

      מחק
  7. קודם כל, מתכון מעולה! טעים ומיוחד בטעם.
    במקרה נפלה לידי דלעת ענקית ותהיתי אם יש טעם לנסות ולהכין המון כופתאות וקארי ולהקפיא. יש לך ניסיון עם הקפאה? אני מתכוונת כשהכופתאות כבר מבושלות בקארי.
    ושוב תודה רבה על מתכון מעולה!

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה כיף לשמוע! תודה :-)
      אישית, אני הייתי מקפיא בנפרד את הקארי והכופתאות, גם אם כבר בישלת אותן - ליתר בטחון. אבל גם לא נראה לי שיקרה אסון אם תקפיאי ביחד.

      מחק
  8. נראה מעולה אבל איפה תבלין הקארי בכל הסיפור?

    השבמחק
    תשובות
    1. למונח קארי יש כמה משמעויות שונות. בהקשר הנוכחי הכוונה היא למשמעות הרחבה יותר של המונח שמתייחסת פשוט לתבשיל מזרח אסייתי שמבוסס על תערובת תבלינים. אותו מונח גם משמש לתערובת התבלינים הספציפית והצהובה שאליה את.ה מתייחס.ת (וגם למשחות שונות בתכלית מהמטבח התאילנדי), אבל היא לא קשורה למתכון הזה ☺

      מחק
  9. תודה : ) אני בדיוק על המתכון בשלב מעיכת הדלעת, רק שגיליתי שחסר לי גינג'ר טרי :

    השבמחק
  10. הי, אפשר להוסיף גם בטטה ?

    השבמחק
    תשובות
    1. לא ניסיתי, אבל נראה לי שזה יעבוד יופי. אשמח לשמוע איך יצא :-)

      מחק
  11. יש אופציה להכין כופתאות בלי קמח מכל סוג שהוא? גם לא קמח חומוס..

    השבמחק
    תשובות
    1. לא.. את חייבת משהו שיספוג נוזלים וידביק את כל העסק

      מחק
    2. אז זה בעצם מן תחליף ביצה?

      מחק
    3. זה משהו אחר לגמרי. הכופתאות הן כמו קניידלעך או גונדי - קמח החומוס מהווה את הגוף שלהן, והוא חשוב בדיוק כמו הדלעת.

      מחק
  12. אין לי קמח חומוס... תחליף?

    השבמחק
    תשובות
    1. אם יש לך עדשים כתומות ומטחנת תבלינים, אפשר לטחון את העדשים לקמח, ולשים אותו במקום קמח החומוס

      מחק
  13. היי
    אני לא רואה במתכון מחית קארי או תבלין
    אם כך איפה הקארי?

    השבמחק
    תשובות
    1. מדביק לך פה תשובה שכבר נתתי למישהי ששאלה פה מעל:למונח קארי יש כמה משמעויות שונות. בהקשר הנוכחי הכוונה היא למשמעות הרחבה יותר של המונח שמתייחסת פשוט לתבשיל מזרח אסייתי שמבוסס על תערובת תבלינים. אותו מונח גם משמש לתערובת התבלינים הספציפית והצהובה שאליה את.ה מתייחס.ת (וגם למשחות שונות בתכלית מהמטבח התאילנדי), אבל היא לא קשורה למתכון הזה

      מחק
  14. מתכון מ ה מ ם ! מכיר את זה שאתה מכין משהו והוא טעים בהתחלה אבל יום אחכ אתה לא מבין איך הוא בכלל נעם לך.. אז זה היום השלישי שאני מחממת ואוכלת וקולות העונג הבלתי נשלטים שיוצאים מגרוני... ווווואווו. נפלא. עוד בבקשה ..

    השבמחק
    תשובות
    1. ווהוו!!!! איזו תגובה משמחת! תודה אביטל (או שמא דותן?) :-)

      מחק
    2. אביטל :) שימחת אותי שמחה להשיב באותו המטבע

      מחק
  15. היי דודו, נשמע אחלה מתכון ואני מתכננת להכין אותו היום.. רק לוודא - שבבי הקוקוס - האם מדובר בקוקוס טחון או בשבבי הקוקוס הגדולים יותר שצבעם זהוב?

    השבמחק
    תשובות
    1. קוקוס טחון. השבבים הזהובים זה קוקוס קלוי, שלא יתאים כאן

      מחק
  16. המתכון נראה נפלא, אני מחפשת משהו שמתאים גם לפסח וזה בינגו !!
    האם ניתן להקפיא את הכופתאות לפני הבישול? והאם כדאי להוסיף מעט אבקת אפיה לאווריריות?

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה זיוה! אפשר להקפיא את הכופתאות בכיף. לגבי אבקת אפיה, לא ניסיתי, אבל נשמע אפשרי

      מחק
  17. אפשר להשתמש בקמח רגיל כלשהו או אחד שלא מצריך קנייה בחנות טבע? (כמו קמח חיטה לבן רגיל...)

    השבמחק
    תשובות
    1. בגדול אפשר, בקטן פחות מומלץ. עדיף לטחון עדשים כתומות במטחנת תבלינים לקמח, אם יש לך

      מחק
  18. היי דודו. זה יעבוד גם עם קמח עדשים קנוי?

    השבמחק
  19. איפה הקארי??? 😂יצא מעולה אבל אולי עם קארי תהיה פחות מרירות(שנובעת מהכורכום )

    השבמחק
    תשובות
    1. שמח שאהבת ⁦:-)⁩ ולגבי הקאריביים, אדביק לך פה תשובה שכבר נתתי למישהי ששאלה פה מעל:למונח קארי יש כמה משמעויות שונות. בהקשר הנוכחי הכוונה היא למשמעות הרחבה יותר של המונח שמתייחסת פשוט לתבשיל מזרח אסייתי שמבוסס על תערובת תבלינים. אותו מונח גם משמש לתערובת התבלינים הספציפית והצהובה שאליה את.ה מתייחס.ת (וגם למשחות שונות בתכלית מהמטבח התאילנדי), אבל היא לא קשורה למתכון הזה

      מחק
  20. עשיתי את המתכון עכשיו
    הרוטב יצא מהמם. הקציצות לעומת זאת יצאו דחוסות ובצקיות וכשניסיתי להפוך, התפרקו אולי הייתי צריכה לאפות אותן קודם? השתמשתי בקמח עדשים כתומות כי לא היה לי קמח חומוס

    השבמחק
    תשובות
    1. שמח לשמוע שעשית את המתכון! הכופתאות אמורות לצאת דחוסות-נימוחות. משהו במרקם שבין פירה לבצק עוגיות. הן לא אמורות להיות קפיציות כמו קציצות מטוגנות. לכן גם אין שום הנחיה להפוך אותן במתכון, ואין גם צורך בזה..
      קמח עדשים זה אחלה

      מחק
  21. היום הכנתי ויצא מושלם!!! תוספת של משהו חריף בצד משדרגת את זה ממש..
    זה הזכיר לי מנה שיש במסעדת פועה ביפו, חיפשתי המון זמן מתכון דומה
    בקיצור תודה רבה ושבת שלום :)

    השבמחק
  22. זה יוצא מתקתק בגלל הדלעת?

    השבמחק
    תשובות
    1. לא ממש מתקתק. יש גם קמח חומוס ותבלינים שמשפיעים על הטעם הסופי

      מחק
  23. הי האם קמח חומוס אפשר להחליף בקמח קורנפלור?

    השבמחק
    תשובות
    1. לא. אם אין קמח חומוס, אפשר להשתמש בקמח עדשים או לטחון עדשים / חומוס במטחנת תבלינים לאבקה

      מחק
  24. האם ניתן להשתמש בקמח תירס ?

    השבמחק
  25. לא ממליץ. להערכתי זה ייצא קשה מדי. לקמח החומוס יש תפקיד משמעותי בכופתאות, והייתי מחליף אותו רק בקמח עדשים או בקטניות יבשות טחונות במטחבנת תבלינים

    השבמחק
  26. היי, האם לדעתך אוכל להכין את הכופתאות מבטטה?

    השבמחק
  27. כל כך שמחה שמצאתי את הבלוג שלך, המון מתכונים לנסות! הכנתי ויצא נהדר. הוספתי כוס קינואה חצי מבושלת לתערובת הקציצות לתוספת פיצפוציות ומירקם.

    השבמחק
  28. גם אני שמח שמצאת את הבלוג שלי :-) תודה רבה!

    השבמחק
  29. הי, תודה על המתכון - נשמע טעים! אפשר להכין היום ולהשאיר לאירוח מחר? או שעדיף שזה יוכן ממש בסמוך לארוחה?

    השבמחק
    תשובות
    1. לגמרי אפשרי להכין הכל מראש.
      לחלופין אפשר גם להכין את רק הכופתאות מראש, לדחוף למקפיא, ולמחרת לבשל הכל

      מחק
  30. היי, המתכון נראה מעולה!
    יש שני סוגים של קמח חומוס - קלוי (שמשמש להכנה של גונדי) ולא קלוי (שמשמש להכנה של חביתות חומוס).
    באיזה כדאי להשתמש לדעתך?

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה :-) שניהם יעבדו בסדר, אבל אני מעדיף את הלא-קלוי, בגלל שהטעם שלו נייטרלי יותר

      מחק
  31. הקציצות האלו מעולות ותמיד תענוג לקרוא את מה שאתה כותב. חוזרת למתכון אחרי שנתיים (!)

    השבמחק
  32. מעולה. אחד הטעימים שאכלתי. תודה!

    השבמחק
  33. וגם, הסיפור המקדים שלך, פשוט מקסים ��

    השבמחק
  34. דודו, כמה שמחה שניתקלתי במתכון שחיפשתי והגעתי לבלוג שלך.אתה כותב מקסים.יש לי עבודה לעבור על כל הכתיבה והמתכונים.
    הכנתי את התבשיל לפי המתכון המקורי ויצא טעים להפליא[הערה מהותית בעיני]-יצא מעט מדי רוטב. מתכוונת להכפיל את כמות הנוזל.

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה כיף לשמוןע! תודה רבה רבה! ולגבי הרוטב - זה אכן לא מתכון ש"שוחה" ברוטב, כי קמח קטניות סופח נוזלים, אז אפשר בהחלט להגדיל את הכמות.

      מחק
  35. יצא נפלא ! אפילו עם קמח עדשים כתומות ועם קרם קוקוס

    השבמחק